followers

Wednesday, June 1, 2011

Entry Khas Utk Penggemar Nasi Ayam!

Kalau zaman skolah rendah dulu cikgu tanya aku,“Murid Firdaus, apa makanan kegemaran kamu?” dengan bangganya aku jawab, “Nasi ayam, cikgu!” dan kalau sepuluh tahun lepas tu cikgu tanya lagi agak2 berubah tk jawapan aku? Heheh.TIDAK sama skali! Neva say neva to Nasi Ayam.hehe..

Cakap2 pasal nasi ayam ni tahu tak nasi ayam ni ada macam2 jenis? Kajian telah dilakukan oleh Persatuan Penggemar Nasi Ayam SeMalaysia bahawa nasi ayam terbahagi kepada beberapa jenis mengikut tempat. Eh pandai2 aku je cipta Persatuan ni kan? Oke2 mari kita mengenali jenis2 nasi ayam.

Nasi Ayam Hainan

Jenis ni paling banyak dijumpai dan ada dimana2. Nasi ayam ni berasal dari wilayah Nanyang dibuat oleh suku kaum Hainan dari negeri China dan sebab tu nama dia ‘Hainan’. Penyediaan yang sebenar dengan mengukus ayam berulang kali sehingga dapat pati ayam itu sendiri. Berbeza dengan penyediaan sesetengah nasi ayam yg orang kita buat yg biasanya ayam itu digoreng.

Nasi Ayam Hitam

Jangan terpedaya dengan namanya yang hitam. Walau hitam tapi rasanya manis. Haa~ itulah dia nasi ayam hitam.nasi ayam ni biasanya ditambah dengan madu dan beberapa rempah lain. Itu yang menyebabkan dia warna hitam. Jenis yang ni juga mudah didapati. Pergi je kedai makan mana2 ada.

Nasi Ayam Berempah

Haaa~ yang ni sedap. Nasi ayam ni dimasak dengan lebih rempah dan biasanya beras yang digunakan adalah jenis beras panjang (beras basmati).sambalnya lebih pekat dan biasanya ayam dia byk serdak rempah skali bersama dengan ayam tu yang membuatkan rasa dia pergh..terangkat!

Nasi Ayam Taugeh

Ini paling best! Seriyes cakap ni.hehe. Hah kan aku dah semangat cakap! Antara banyak2 nasi ayam yang ni paling aku suka. Dan ianya susah nak jumpa.Di ipoh ada satu kedai jual nasi ayam ni, time melawat ipoh mmber ak bawak gi kedai tu dan.. pergh..sedap beb.kicap dia mmg sedap n masuk dengan sambal. Tanpa malu2 aku order nasi tambah.hehe..

Nasi Ayam Goreng

Yang ni sesiapa pon boleh buat kat rumah. Sebenarnya jenis ni dah diadaptasi menjadi kemelayuan sikit. Asalnya ayam utk nasi ayam tk boleh digoreng tp apabila dah masuk dengan makanan kita, sedap pulak kan.haha..yg ni lebih garing dan sedap dimakan panas2.hahah!

Apa yang membuatkan nasi ayam tu sedap sebenarnya bergantung pada cara penyediaan ayam dan nasi. Kadang2 kita sendiri boleh buat kan. Tp sampai skarang aku fail goreng ayam.hahak. yang paling best bila balik2 kampung je mak aku buat nasi ayam. Mantap beb! kalau nak dicerita banyak lagi jenis2 nasi ayam yang ada tp nanti makin trasa lapar plak kan.okeh perut pon dah lapar,apa kata kita cari nasi ayam jom!

45 comments:

cik ayin said...

suka nasik ayam hainan kat bb..

Putry Rel Kereta Api said...

nasi ayam!!!!
lagi2 dpt part wing..
hidop nasi ayam

suesue said...

entry yg menyelerakan...jom p bli nasi ayam! :)

fatin natasha :) said...

suke post psl mknn kan :)

Dosh Saleem said...

cik ayin: hahah.tk penah try lagi kat situ.

putrytrain: bhagian wing tu kalau goreng kasi garing perghh,,,terangkat!

suesue: jom2! haha

sha: yeah! makanan best!! haha

nuruhuda_329 said...

saya suke nasi ayam sgt3...huhuhuhu:)

Cik Ayin said...

suka nasi ayam BBQ.. ~_~

aqmalazmi said...

Nasi Ayam Taugeh
pon ada???
-.-"

yana aqilah leasz said...

im a num 1 fan of ciken rice... scrumptious!!! de..wait 4 it..lightful.... :-p

Liyana Z said...

suka post ni!
yes, i'm in love with nasi ayam!

syrupmasin said...

lapar nasik ayam pulak tengok gambar2 nih..haha

chobitschii said...

Ya Allah. Sedap pulak aku tengok. Dah lapar dah (walaupun baru saja makan).

marlia atashinchi said...

sedap lorh nasi ayam..favorit sejak lahir lagi...^_____^

Qaseh Wardah said...

membalas kunjungan..Incik Dosh....tqqqq for follow....

FaiZaH Fyn said...

oh ade jenis eh...selama ni main bantai je janji kenyang haha...yang penting ayam :p

**tapi suka makan dekat old town perghh sedap gila

sugar2 kapas strawberry said...

nasi ayam hainan!!!

Dosh Saleem said...

nurulhuda: best kan.haha

cik ayin: woah,tu lagi best!

aqmalazmi:hehe..ade je. try ar kat ipoh.haha

yana:saya jugaa!!!! :)

Liyana: haha..macih2.:)

syrupmasin: jom pekena nasik ayam jom! :D

chobit: haha..makan la

marlia: sejak lahir? wahahah! suka sangat nih. :)

Qaseh: Macih2. :)

Faizah Fyn: owh, tetiba tringat nasi ayam lemon. erghh..lapa :p

cik strawberri: haha.. mai ceq blanje. :)

Khairunnisa' said...

Saya cuma pandai buat nasi ayam hitam. Belajar sendiri, except for ayam where saya ambil resepi from my Aunt.

Nisa'

Meera said...

Last week baru buat nasik ayam.. Sedap gakla.. Tapi masin sikit.. hehe

Jer ... said...

Dosh bile nak belanje aku , banyak komen , keep it up :D

Dosh Saleem said...

khairunisa: waaa~ nnti buatla resepi kat blog awak k. nak try gak.hehe

meera:tkpa.mula2 mmg camtu lelama ok kan :)

Jer: Jer,kat area tempat ang tu bukan byk nasi ayam best2 ka.patut ang blanja ak.haha

aniz said...

melelehhhhh ayaq liur.......

♥enaz ♥ said...

following you back :D

ekin said...

nasi ayam yg dekat ipoh tu yg dekat bazar bulat ker??? my fav kot!!

maiza love said...

suka masak sendiri je nasi ayam,,beli susah nak dapat yg sedap,klu beli pun beli nasi ayamas je hehe,,klu buat sendiri bole makan lebih2 haha

lavenderlover said...

sdpnyer nasi ayam!!!hehe..sy paling suka nasi ayam hainan..anyway, thanks sbb follow me..ur blog so nice..& pelajar undang2 rupa2nya..all da best..
p/s-follow u back..=)

Rin_Aff said...

mak & my hubby punye peberet niiii

CikHaniBhulat said...

suka nasik ayam jgk..aritu sibik berasgment, seminggu makan nasik ayam..hurm, simple dan lazat =)

p/s : thanks yew sbb folo =]

efa said...

err tak nah mkn pon plak dah nasi ayam hainan dan nasi ayam taugeh tu sedap ka??yg lain tu pernah la huhu

combi said...

wahhhhh..cedapnye!!!

Ain Zulaikha said...

Saya penggemar nasi ayam, Nasi Ayam Hitam? Hahahah bukan Roast ke?hehe baru jap tadi makan nasi ayam, kiranya 3 hari berturut2 makan nasi ayam..


ini fakta, " ayam bila nampak saya dia lari " HAHAHAHA!

yana aqilah leasz said...

nice nice nice.... nti jln2 cari nasi ayam k.... roasted.. yummy....

AmQ AnaQi said...

tadi tengah hari otw nak balik kampus makan nasi ayam dekat R&R Tapah..tak tahulah nasi ayam apa balun je..hahaha

Syazana Justme said...

sedapnya nasi ayam tuu..terus lapar..hehe..anyway,salam perkenalan..=)

Liyana Zahim said...

Dan ssguhnya kamu tlh bjaya mbuat diri ku di sini hampir kekebuluran mlihat mknan2 itu.. Hahahah~

dya mohamad said...

laparlah plak=,=

fara_farez89 said...

i love nc ayam..heheh tinkiu en dosh folo blog fara

Diya Edhayaa said...

wah!! my fav.. thanx ea foloe diya.. KIT..:D

Auntie Nenet said...

NYAM2!!!

Nirika said...

Sumpah memang sedap!! *rasa lapar pulak* =.=

naz said...

wow sedapp nyer...berbuyi trus perut ni... ters x jd diet...
http://nasilemak-naz.blogspot.com/

Aimifiqa said...

yup. im love with nasi ayam. suke2. thanks for komen n follow. Im ur 800th follower. :)

Shafa said...

sedapnya tengok nasi ayam berempah tue... buat org lapar je!

nuruhuda_329 said...

awak..name kite xde huruf L lah..ase pelik lak bila ade hihihi minggu nih..ari2 mkn nc ayam huuuuu^-^

ir yien 9897 said...

alamak lapar lak tibe nmpak entry nie ....