followers

Thursday, June 2, 2011

Pantang Datuk Nenek Moyang Grandfather

Aritu masa aku makan sorang2 kat satu kedai makan area shah alam ada sorang pakcik tegur aku. Pakcik tu owner kedai yang aku makan tu.dia tengok aku sorang2 dia pon datang ajak borak. Mungkin sebab ak slalu dtg kedai dia. Sambil borak2 tu dia crita kat aku pasal pantang larang orang melayu. Ak pun mendengar dengan mata yang terkebil-kebil kusyuk. Yelah ak mane tau sangat pasal pantang2 larang ni. Yang aku pernah dengar dulu pon “dalam rumah jangan bukak payung, nanti ular datang”. Hah, pernah dengar? Hehe.

Dan aku tertanya pasaipa ada pantang larang ni? Buat leceh ja. Then pakcik tu bgtau sebnarnya tujuan pantang larang ni adalah utk mendidik masyarakat terutamanya kanak-kanak supaya dapat bawak nilai2 yang baik dalam kehidupan. Ooohhh….mcm tuu rupanya. hehe..jd mari kita tengok antara pantang larang yg ada dan relevannya.

"Jangan duduk di atas bantal kerana dipercayai boleh naik bisul"

Tujuannya nak jaga bantal daripada dipecah atau dikoyak, dan tak sopanlaa kalau bantal yang letak kat kepala pastu kita main duduk2. Nak duduk cari la krusi weh! Eh marah pulak.

"Kalau makan nasi kena habiskan kalau tak nasi tu menangis"

yang ni aku percaya. Time kecik2 dulu mak ak slalu gunakan suruh aku habiskan nasi time makan. Hehe..sebenarnya tujuannya nak elakkan pembaziran.haaa..tak elok membazir tahu tak.

"Anak dara jangan menyanyi di dapur, nanti kahwin dengan orang tua"

Hah,Sapa nak kawen dengan orang tua angkat tangan! nak tak? Heheh. Sebenarnya tujuan dia taknak la bagi makanan tu hangus sebab leka menyanyi.lagi satu karang datang pulak perisa tambahan dalam lauk tu dr ayaq liuq mencurah2 time nyanyi. Eh, agak2 siti dulu suka nyanyi tak time memasak?hahaa

"Ibu hamil tidak boleh melintas bawah ampaian, nanti anak gagap"

Ini tujuannya nak jaga keselamatan ibu yg hamil. Disebabkan penyidai biasa rendah, dikhuatiri ibu hamil akan tersendung dan jatuh dan boleh membahayakan kandungan. Dah tau mengandung janganlah dok hepi-hepi main dekat kawasan berbahaya. Kalau jatuh kan dah boleh meyebabkan keguguran.

"Jangan menjahit pada waktu senja, nanti mata akan buta"

Hah! dah tau gelap2 tu pegi menjahit pasaipa? Haa..karang tercucuk jarum tu dalam jari terpaksa pegi hospital pulak kan. Sebnarnya tujuannya untuk jaga kesihatan mata supaya tidak menjadi kabur dan rosak dan mengelakkan jarum daripada tercucuk tangan kalau tangan tkpa lagi. Kalau tercucuk mata dah jadi Kasim Slamat pulak dah.

dulu time sunat pon banyak pantang larangkan? haha

Begitulah Alkisahnya hikayat pantang larang orang kita. Sebenarnya ada tujuan baiknya. Tapi aku pelik kenapa mat saleh tkda pulak pantang larang bagai ni? Sama juga dengan budaya melatah, orang melayu je ada kan?haa..cuba bayangkan Mat salleh mlatah dalam bahasa Perancis.hahah!


38 comments:

aqmalazmi said...

hahahhahhahaha,,
ye kew,,
kiranya perumpamaan tu sekadar untuk berhati-hati lah nie

Azri Fathurrahman said...

haha .. tauu takpe , banyak nau pantang larang yang agak merepek di dengar , tapi sebenar nya untuk mendidik kita kita ni juga .. :D

IMANSHAH said...

org dulu memnag bagus..tu peringatan..

syrupmasin said...

haha..nih pesan2 mcm dopahh bg :D

Dosh Saleem said...

aqmalazmi: yeah, begitulah nampaknya.haa

azri: tau tkpe.haha

imanshah: orang dulu lebih berpengalaman.huhu

Dosh Saleem said...

syrupmasin:tau tkpe.hahahah!

estee_8980 said...

pantang larang ni kenkadang tu ada rasional ada yg tk...yg baik kita ikut yg merepek kita dengar je la... selamat berkenalan

tykaSaidin said...

haha. betul lah tuh . :)

SyahmiFikri said...

hahaha.. betul!

great la org dulu2..

"jangan pakai inai pagi.. nant ayam nampak tak merah!"
means.. kalau popuan pakai inai.. malas nak wat keje! hahaa

neway! follow great blog nie..

fatin natasha :) said...

suke sangat entry ni ;)

Liyana Zahim said...

Oooo patotla.. Nk mjage keslaamatan dri gak.. Sukka ini entry sukka!!

Dosh Saleem said...

estee: haha.yg baik kita ambil k. hai gak! :)

tyka:haha..btol3.

syahmi: ha'ah kan.haha,,baru prasan. hehe..

sha: macih2.haha. :)

liyana: yeah, keselamatan itu penting.haha..macih2. :)

fadlisabri said...

visit here frm Egypt~

http://coretanfadlisabri.blogspot.com/

eva_evo said...

halamak..kami suka sgt nyanyi sambil masak..teheee ^_^

Mohd Hazwan Hashim said...

org dulu2 memang terbaik ah !!! haha..btw aku baru sempat blogwalking here n already folow u back :)

FaiZaH Fyn said...

haa ade satu lagi pantang larang tak logik...mkn jgn ubah tempat nanti kawin banyak...

ape kaitannya tu??

Maly F said...

betol2 pantang larang untuk mendidik. tapi kalau sekali sekala kita langgar takpa kowt noh? hee

Ain Jia Zainudin said...

melayuu .. kaum byk pntg lrg . hehe .. but im proud to be ,malays , :))

honey smile said...

walaweyh...encik dosh...
bagusnye pkcik tu ajar awk pantang larang kan??
hehe...

miZs kArtiKa said...

"Dah tau mengandung janganlah dok hepi-hepi main dekat kawasan berbahaya."
statement ni kejam..hahaha..
like sgt2...:)

Dosh Saleem said...

fadli:thanx wahai org egypt.haha

eva:pasni ada datuk datang meminang.gahaha!

hazwan: macih2. slamat berblogwalking.haha

faizah: mungkin tknak bg makanan tu bersepah kot.tp kawin byk mcm best.haha :p

Cik Maly: haha..boleh ja langgaq skali skala.hehe :p

Ain Jai: haa~ tau tkpe. byk sgt kan.

honey smile: pakcik tu bosan kot tkde pelanggan lain dtg kedai dia.haha

miss Kartika: haha! kdg2 depa hepi tk bertempat.hehe.macih like :)

FaiZaH Fyn said...

best ke??best kalau semua isteri boleh duduk baik2 and x gaduh...

**mintak tips kat salih yaacob :p

Dosh Saleem said...

faizah: gahaha..rezki dia lebih kot.hehe

Izyan Masri said...

OKAYYY FINE.BARU TAU KENAPA TAKBOLEH DUK ATAS BANTAL.TAKUT KOYAK RUPANYA XD

nuruhuda_329 said...

ade satu ag pantang...pantang maut sebelom ajal hihihihi ^-^

Aida Hazira Ruslan said...

hahaha.lawak ar bile teringat balek pasal pantang larang ni.

cikmegipama said...

betul2..tuk nenek kita banyak sangat pantang larang, tapi sekarang macam orang dah tak amek peduli dah.

dunia dah maju, mak bapak pun dah maju. dah taknak ingatkan anak-anak dorg gn pantang larang dulu2.

the result? hurmm, banyak buruk dari baik nya. btw, nice blog.

Siti Nadzirah Zakariah said...

dulu masa kecik2 mak dengan nenek tak bagi main sembunyi2 waktu malam. nanati kene 'sembunyi' betul betul. betul kah?

yusmahunny- said...

hahaha, itu untuk kebaikan kte jgak wlpun cam agak 'tak logik '

miera fadziela said...

pantang larang ni ada bek buruknye jgk.... ^_^

thanks 4 f0llowing me...... (=

syafiqakarim said...

hahha tu lah pasal.
dulu2 senang kena tipu.skng da
tau hikmah di sebalik kata2 tu semua.
haha.

erk..abg doshhh.adek singgah sini ye
;p LOL

NJJ said...

haha,
kadang2 sapu jek pantang larang tu
bleh caye ke?

aien_nad said...

hahaha....lawak plk bla tringat blik smue pntang larang yg dkenakan org dulu2...ain slalu kena marah kalu tunjuk pelangi pkai jari telunjuk katenya jari akan kudung..ntah btul ke tidak huhuhu...agak2 nye nk tunjuk pkai pnumbuk bru bole kot hikhikhik...

M Fizan said...

stuju2..pantang larang ada tujuan..

follow #864 encik dosh~

Citarasa Rinduan said...

salam singgah..
hehehhe.. tegelak kak ayu layan entry terbaik kamu...

tapi, kalau ikut rasional.. mmg betul dan ada kebenarannya kan??

Cik Z@i Pen@nG said...

siap satunya ada rasionalnya.....klau x org tua2 x kata cmtu la ^_^

Cik Rose Cute said...

Semua Tu...Akak Biasa Dengar hehehe...Sekarang Ada lagi tak orang guna pantang larang cam gitu...

idaida0504 said...

jangan menyanyi masa masak,,nanti dapat laki tua..heheheh...