followers

Sunday, June 5, 2011

Entry Khas utk Warganegara Malaysia

Dalam hidup ni ada macam2 dugaan, dalam apa jua keadaan kita kena bersabar..eh, macam pakar motivasi pulak dah. Lepas ni boleh kot aku apply jadi hos rancangan al-kuliyah. Eh ada kena mengena ke topic aku dengan rancangan al-kuliyah? Ah lantaklaa dah terlepas cakap. Okeh, sebelum aku tersasul dengan lebih dasyat, baik aku mulakan ngan coretan mlm ni iaitu “bersabar menghadapi jem di jalan raya”. Pergh terasa macam ayat juara pembahas peringkat daerah.

Ceritanya macam ni, petang haritu balik dari Bandar aku lalu sebatang jalan raya nih. Dan dalam laluan tu kereta penuh sesak . Lepas tu ak pon seperti biasalah mencilok kanan kiri. Nasib baik aku naik motor beb. Kalau aku naik lori mesti lagi sangkut. Dan makin lama jalan tu makin teruk jem dia. Macam ada tarian singa pulak dah kat atas jalan nih..adoii,,mcm mana ak nak balik ni?

Skali cuba teka apa yang berlaku? Haah! Kak Limah melintas jalan? Eh, Taklaa..rupa2nya hanya 2 buah kreta warga singapura yang accident sikit je kat tepi jalan tu..haa~ Jem dia mak aih macam ada pasar malam menapak tengah jalan tu. Dan yang aku peliknya kenapa Jem macam tu skali hah? Mengikut penyiasatan aku ianya berlaku disebabkan kereta yang lalu tu sibuk nak tau jugak apa yang berlaku dan diorang bawaklaa kreta slow2. Warganegara Malaysia ni kan prihatin. Pantang Nampak accident mesti singgah tolong. Eh silap, mesti tolong tengok. Hehe..Kalau jual kacang ke popcorn time2 jem tu pun boleh laku kot sambil pemandu menonton adengan orang accident tu..

Kalau accident macam ni nak tolong ke tak?

Haa tudia masyarakat kita, terlampau ‘prihatin’ sampai menyusahkan orang lain.Eh, kadang2 aku ‘ter’buat jugak.haha..tp tulah..habit ni sebenarnya kita kena buanglah..kalau nak prihatin byk lagi kot boleh kita prihatin bukan stakat duduk dalam kreta dan cakap “kesian kreta tu accident” lepas tu jalan tros hilang crita prihatin kita tu kan. Jadi sama2 lah kita seru supaya kita ubah habit tu agar jalan-jalan raya diseluruh Malaysia kembali lancar.

22 comments:

FaiZaH Fyn said...

tau xpe selalu jam sebab org sibuk nk tengok..xcident nya x laa teruk pun...

nanad said...

betul..terlalu prihatin sampai menyusahkan orang lain -.-

Dosh Saleem said...

faizah: tau tkpe.haha..tu la pasal.

nanad: haha..prihatinkan rakyat malaysia? :p

Cik Cekodok said...

hai inche dosh!
terima kasih follow blog cekodok.
:) terasa kecik dekat blogger yang dah ada 800++ follower.
:) btw, hye too! :)

Dosh Saleem said...

cik cekodok: owh.macih2. eh jgn cakap camtu..sama je sume. tkda besaq kecik. :)

erra syahira said...

tahu xpe..jem sebab keta gerak slow2 coz nk tengok xcident..siap parking tengah2 jalan plak 2..

apepom..thankz follow me..i will follow u..boleh wat lagu plak..thankz again..

adam said...

follow kamu hahaks 2 je nk ckp ... sekin timer kasih muuuax

Liyana Zahim said...

Laaa.. Bru nk p kursus drifting.. Hahaha..

Syuhada said...

actualy, instead of prihatin, org M'sia ni busybody. hehehh. btw, thanks for following syud .

haslinda said...

smlm kte blik lipis-kl,jem kat karak.panjang gak.jem sbb sume org busy body nk tgk accident kat jln sebelah...ish3x...:)

EJA said...

betul tu suka entry ni abg ben.. link ye http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/06/bercinta-sebelum-kawin-vs-bercinta.html

EJA said...

suka entry awak best..jom follow saya balik dan komen disini
http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/06/bercinta-sebelum-kawin-vs-bercinta.html

syrupmasin said...

haha..biase lahh..org ramai suke tgk show free :D

Dosh Saleem said...

erra: tau tkpe kan.wahaha..sedap lagu. :D

adam:owh macih2.ergh..muaxx????

liyana: bley je drifting kalo tak jem.haha..

syuhada: haha..btol kan..btw thanx :)

haslinda: ayo kalo jem kat karak tu mesti panjang kan.huhu

eja: saya bukan abg ben.haha..

syrupmasin: tau tkpe...susah bebenor nak jalan trafic tu.haha

CikHaniBhulat said...

mesti la nak tolong..tolong tengok..kalo tolong lebih2..skali dgn kita2 maut...

chobitschii said...

Tau takpe. Memang annyoing gila. Kalau stop and tolong tu takpe lah. Kalau nak tengok je, baik tak payah.

PS: teringat nampak lori hangus kat NKVE beberapa bulan yang lepas.

CIKU said...

ye betul..teruk jem date 5 jun tu dr utara ..huhu

Cik Kuyin said...

kannn.. prihatin sgt. saye pernah dok dlm jem yg disebabkan org benti kutip susu dpd lori yg terbalik. hampeh tol. kat highway okay. hehehe.

Jer ... said...

lepak blog ko jap doh . haha, ncie entri :)

nicksuhailee said...

yup..harus berhati-hati di jalan raya.haha..thanks fllw..sy ikut balik..hee..hye-hye for u :)

Dosh Saleem said...

cik hani: haha..kdg2 lagi membebankan adalah.

chobit: yeah u were rite. haha

ciku: skarang ni mmg musim jem kot.wahaha..ade ke? :p

cik kuyin: mak aih. tu kira haram tu kalau ambil.

Jer: oit, entry ang awat tkda yg baru? update la bro.hhu.

nicksuhailee: owh macih2. tu la mesti berhati2.hehe

acuk said...

nice blog~
crita yang sempoi