followers

Monday, June 6, 2011

Awak,awak, belikan saya yang ni boleh tak?

Sat! Sat! Sebelum aku crita lebih lanjut mari kita turunkan scroll sambil menikmati keindahan gambar dibawah.

Hah! Cantik tak? Cantik tak?

Kalau nak tahu, ni adalah gambar asli yg tak edit langsung oleh mana2 software.haa~ nak tau RAHSIA? Eh rahsia ke?hehe..sebnarnya mungkin dah ramai yang tahu.tp bg yg belom tahu ini dipanggil ‘Lomography’. Lomography ni menggunakan jenis camera yg menggunakan film yg disebut sbagai LOMO atau nama panjangnya ‘Leningradskoye Optiko-Mechanichesckoye Obyedinenie’ haa~cuba sebut laju2 cepat!

Apa yang uniknya tentang lomography ni adalah ia mengetepikan segala aturan2 dalam photography dan menghasilkan gambar yang lebih menarik tanpa sebarang editing. Berbeza dengan camera slr, seni Lomography tidak terikat dengan mana2 teknik tertentu. Pemiliknya bebas utk mengambil gambar dengan apa cara sekalipun dan tidak ada keterbatasan. Dan hasilnya pula lebih subjektif kerana gambar yang dicuci dari film hasilnya lebih mendebar2kan.Ada element surprise kat situ which membuatkannya lebih seronok! Haa..best tak lomography ni?

Sebenarnya kalau nak diceritakan tentang lomography ni banyak lagi yang menarik. Dan camera dia pun macam2 jenis ada dimana setiap satunya ada effect2 tersendiri. Dan harga dia tkda lah semahal slr. Sape2 pun boleh cuba.hah dah tau harga dia tk mahal, Lepas ni apa lagi?

“Awek/Pakwe nak hadiah hari jadi Camera Lomo!” Muahahaha! pau la awek/pakwe kamu :p

Hehe..btw thanx to my friend, Mr Faisal Aziz kerana memberi gambar2 yang cantik kat atas. Thanx bro!!hehe..sape2 nak tgok gmbar cantik2 lagi boleh la click kat sini album by faisalaziz.superb beb!

Thanx ecal! :)






32 comments:

Jer ... said...

Bia btol takde edit Dosb . smart je semacam , ko beli la satu pakai nuffnang ko bagi aku .wakaka

Dosh Saleem said...

ni gmbar cuci pakai film bro.nak edit pakai apa.huhu.wahaha..

fatinrehannayusoff said...

ni lomo gune film eh?
smart gile..
ni yg terminat kat lomo nie. hahah :D

hazirah cw said...

aah la, mmg cun gambar2 dy..btw, thx follow.. (^^,)

chobitschii said...

Thank you Crazy Guy for the pictures!!!

Smart gila gambar dia ambil.

I really like the Diana cameras (bukan pasal nama lebih kurang okay).

Okay, now I know what I want for my birthday.

Sorry, U-Kiss. Maybe next year.

SyahmiFikri said...

wowww...

serius cun beb gambo2 nie..

kena yng betul2 kretif dapt la nice pic kann..

Liyana Zahim said...

Oh sounds nice.. Cane kemre die.. Mtk maaf sy cume tau DSLR.. Hahahaah..

honey smile said...

cntik2...
ley la edit pic sy jgak..

Dosh Saleem said...

fatin: yeah guna lomo film.kalo minat try la. tk mahal pon :D

hazirah: macih2.hehe

chobits: haha..i dunno much about this. anything else u can ask cg la.haha

syahmi: a'ah pengambil gmbar pon main pranan gak.huhu

liyana: camera dia ad mcm2 jenis.yg saya tau sket2 je.lca,diana,lubitel,fish eye, kalau berminat try la. effect dia lawa~

honey smile:ni bukan diedit cik honey, ni gmbar scan yg raw. hehe..tgok gambar je eh tk baca? :p

Jierah dongsaeng said...

nice pics c:

id_a said...

cantik la gmbr2 tu:-)..nice job bro..:-)

Maly F said...

grr..cantek2 gambarnya. hari tu pergi kedai dia, dapat la pegang sikit-sikit. tapi tu la, mampu pegang je. tgg dosh bg satu la yeah :P

Dosh Saleem said...

Jierah: credit to en.faisal.huhu

id a: yeah cantik.tp bukan saya yg ambil k. :)

Maly: owh, nnti cuba2 la.mana tau tros tertangkap cintan tros.huhu

melle amir said...

lomo memang best

FazleanaRoslan said...

omg, i minat giler lomo ohh.

fara said...

tade duit wak :p

Nunu Nurul said...

sangat smart all those pics!!~

aqmalazmi said...

Fuyo..mahal tak lomo tuw?

FaiZaH Fyn said...

serious cantik gila pics tu semua...

Norleena Jamal said...

salaaaaaam. nice post~! :)

do follow me back ya,
http://nurqasehillahi.blogspot.com/

tq ;)

lynn♥orange said...

wahhh!!! smart2!!! cam painting pn ade~~~ nice!! ce bg harga lomo yg member awk punye... ngah survey harga... hehe...

p/s::t'bace entry yg psl hantu kt seksyen 2.... xleh tdo den... adeyhhh =.='

PyeLang said...

nice blog dosh! :)

Syuhada said...

sumpah cun macam saya! hahahaha. gonna get it someday!

LUTFI SYAFIQ said...

semart semart!!! 10 bintang! aku suka gmbar lomo.

Miyami Olive said...

wow!!!cantek menarikk....

hmmmm ingat DSLR....mesti try yg baru nidr en dosh..hahaa

m0nera m0ntel said...

eh2..cam terminat plak ngn lomo..berangan nk dptkan dslr tp nengok lomo un cam best..nice pic..

chemay said...

siriyes cantik..
lagi cantik dari guna kamera dslr.
nanti nak pau mak suruh tolong belikan.,
hahahah

shahrihan said...

Yela...mmg cun gmbar dia ambik ni...nice.. :)

Amna.Qadeeja said...

perghh tanpa edit smart giler ;D

fara said...

salam..singgah and follow:))....smart gle gmbar!! sebijik cam edit..ain tpu eh..hahaha... gurau!!:))

need ur commen here..:) thnkz..
http://faratina1991.blogspot.com/2011/06/kisah-sedih-yang-d-rakamkan-melalui.html

Dosh Saleem said...

haha..ni bukan edit~ ni film scan.if tk caye try google lomography k. :)

Dieyana Stailista said...

Sy pena dgr sal camera lomo nie.. cool kan.. teringin gak wehh