followers

Wednesday, June 8, 2011

Pizza Paling Murah di Alam Semesta

Pergh, hujan mencurah2 kat luar nih.tarik slimutt.hehe.. eh nanti2.,pekena nescafe panas sama itu pizza megi ni mesti tersedap nih..pergh layan beb~Hah, Penah dengar pizza megi? Mungkin ada yang tau kot resepi ni. Kalau nak jimat dari makan pizza kat kedai mahal2 ape kata kita buat sendiri. Harga pon murah dan tkdelah perlu uli2 tepong buat roti bagai. Hah orang bujang macam aku pon boleh buat ape. Percaya tak? Haha..ok senang je mai sat aq tunjukkan cara.

nampak sedap kan?

Bahan-Bahan

  • Meggi Kari (most preferable)
  • 2 biji telur
  • Sosej and sayur warna warni (jagung,kacang hijau,carrot)-aku tktau nama sebenar benda alah ni

Bahan2 kat atas tu yg wajib ada meggi dengan telur. Sosej dan sayur tu mcm penambah rasa la lagi sedap. Tapi kalau nak lagi sedap tambah la lagi perencah apa2 tomato,sotong ka, ayam ka, sipot sedot ka. Ikut sedap ampa la nak letak apa.

Okeh nerves pulak dah, eh tak perlu kot. Okeh sambung,

Mula2 kluarkan dulu mee meggi yang keras tu pastu pergi celur dengan air panas sampai dia kembang. Tapi ingat! Jangan sampai dia terlalu kembang nnti bila nak goreng dia putus2. Agak2 dia dah kembang tu angkat la dan kemudian toskan dan pi letak satu tempat dlu.

Lepas tu pecahkan 2 biji telur tadi isi dalam satu mangkuk. Hah ingat tak tadi masih ada perencah dlm plastic megi tu. Eh jangan buang! Karang megi ampa jadi tawaq aku tktau. :p Haa~pastu bubuh dalam mangkuk yg brisi telur tadi dan gaul dan terus gaul. Kalau tadi ada perencah2 tambahan sayur 3 warna, sosej potong ka bley masukkan skali.letak la garam sikit. Last skali baru masukkan megi yg dah ditoskan dalam mangkuk yg berisi telur tu.

letak tomato pon best!

Lepas tu panaskan kuali isi minyak.(jangan banyak sgt kalau tak nak kene sakit jantung) dan tuangkan campuran tadi kat kuali.pastu pandai2 la terbalik kan. Angkat, hidang,baca doa, dan ngap! haa~Hebat tak?hebat tak?:p Lepas ni nak apply jd host rancangan Jalan-Jalan Cari Makan nak jadi tukang makan je boleh?

ni yg simple2 je

kalau nak lagi sedap lepas tu letak la keju ke, mayonis ke, sos ke.

43 comments:

ratu zuleyqha said...

belogg anda di review..
http://ratuzuleyqha.blogspot.com/2011/06/segmen-fahmi-sayasayangawak.html

Nunu Nurul said...

hahha...ni pic btul2 ke??kte wat megi tmyamm..hehhehe..nk jugak!~

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, nampak cam sedap jer.. sebelum ni penah try makan murtabak maggie jer.. pizza maggie blom try lagi.. dosh wat and post kat umah zwan bole? HAHA

fatin natasha :) said...

eh tak penah try lah, rase mcm nak try. hee. thanks, good entry! hehe

Dosh Saleem said...

zulaikha: macih2.haha..saya dah baca dah. ada juga org buat review pasal saya.wahaha! :p

Cik Nununurul: haha..ni suma idea dari kamu la! :D

zwan: murtabak megi tu nama lain dia kot.haha

cik sha: u try la buat kat rumah. buat surprise sarapan pagi.hehe :p

Zul Idzham said...

niceeeeeee.pasni nak try la! :D

awek retro said...

sayur tue orang panggil mix vege...
wahh..tue rase maggi kew piza??hehe

skali skale tukar slare kan..best jgk tue..

leya said...

wah wah sdap tuu...pnah gk buat time study dlu...sbb dh bosan ngn resipi bese tu yg try buat tu..mmg trbaek kn ;p

FaiZaH Fyn said...

terbaek lah..first time tau ade pizza maggie...resepi sendiri ke ni??

SyahmiFikri said...

wah! serius sedap gila tengok.. selalu buat murtabak meggi jer...

nice one lah! kena try buat..

Dosh Saleem said...

zul: yeah! try jgn tak try! :D

awek retro: owh sayur vege rupanya ,haha..tktau plak. :p

leya: tau tkpe. best kan.haha

faizah fyn: ni resepi dari nenek moyang.haha..eh tk la..ramai je tau buat ni :)

syahmi: hah kene try ni bro! hehe..

Syaza Ariffa Athira said...

aaii nampak cm sedap gilerr nie :))

'Izzaty' said...

sedap2 . dah pernah try , heee

follow your blog #999

Jer ... said...

Dosh , ko pandai masak ke ? dasyat la . mane dapat resepi ni de ? haha

Dosh Saleem said...

syaza: yeah sedap bila time panas2.haha

Izaty: haha..try lagi jom!

Jerza: wahaha..simple je kot. ko pon bley buat.

ツCik Ch0kiEツ said...

wahh !! mesti sedapkan . . tak pernah try pizza nih, huhu nak cube lah (: terimalah kasih sebab kongsi recipi ni XD nyum2.. eh2 thank taw sebab follow.. sy mmbls jasa :)

Kisah Kaseh Annisa said...

hyep uncle dosh....
waaa cm sedap jer resepi uh,,,biase wat simple2 je..
tp yg ni confirm amazing bile makan..

say to easy=) said...

yeah,penah wat.memang sedap hingga menjilat jari

Cikgu Tie said...

macam sedap ajer kann!

shopping2u said...

bestnye..cam nk try je .. (+.+)'

erm.. sy follow awk (1010)


http://www.my-shopping2u.com

idaida0504 said...

wah2...macam murtabak megi dah rupanye..heheh

hitammanis said...

ehem....kak pernah buat murtabak maggi...guna daging burger, cubalah....hehehe, tu resepi zaman sekolah dolu2...

SENGAL UNTA'S said...

makanan lagi...adusss

yuki_saki said...

haha. nampak macam sedapp..!!

yuki_saki said...

macam sedap!!

Amanina Sofea said...

sdapnye..
dah meleleh air liur tngok :P

IMANSHAH said...

dah sellau buat ni..hehe

lalalulu1457 said...

hihihi . semat . resepi baru ^^

Sr. adda said...

en.dosh...dush3!!!heeh...wat sye lapo awl2 pg neh walaupun perut dh full ;p
slu wat murtabak maggie jek, nak try...

: : sang drama king : : said...

: : sdp nya tuhh ,
trliur sketika ~

haha .

Ayie said...

inovasi.. hahaha

Aimanness said...

mmg sedap pun!

Mama AA's said...

wa... leh gak sesekali akak tiru ni hehe

Tyroid said...

follow me backok encik doshh...:)

XieRza said...

eh, ada juga pizza magi ek..
x penah pon dengar sebelom ni.
t nk try la....tp magi apa p0n leh kn..
x ske kari...huhuhu...

sukasukisaja said...

hai encik.. tolong wat kan pizza itu untuk saya boleh... hehehee

Nur Atikah said...

mcm best jea resepi 2 .. nk try buad lahh .. mzty sedap .. btw, thankz da follow blog eyka .. nice blog abg .. :)

Simpleblanklife said...

HAHAHA pizza ni dari kecik gua selalu buat....kalau ada nugget tu, potong kecik2 letak lagi cool rasa dia...haha dah nama laki, janji sendiri masak kompem sedap walau hangit. :D

Nica said...

nampak sedap... bole try nih :)

Siti Nur Fakhira Masrom said...

sedaaaaap. :D

roxy said...

macam sedap! bole la try!!

Sufi said...

sedap nye..lapor pulak..T___T tolong masakkan blh tak ? haha..

purplelitto said...

sedapnye..ley try ni..nice blog..^^