followers

Friday, January 27, 2012

Makhluk di Sungai Chiling


Maka bermula balik penulisan Belog Encik Dosh.

ok dipendekkan cerita belog ini berehat haritu kerana penulisnya sedang mengalami bulan peperiksaan..dgn harapan boleh dapat markah 100/100 utk semua subjek maka blog dihentikan sementara..tapi memang tinggal harapan je lah kan nak capai 100/100 .haha~

sejurus habis exam dan trial tamat, maka dengan gembiranya ak berpakat dgn rakan2 utk pergi melihat-lihat air terjun yang khabarnya yg tercantik diNegeri Selangor, Air Terjun Sg. Chiling. nama dia pun dah 'Chiling' kan so memang chill la tmpat dia. bertolak dr Shah Alam selepas subuh, dalam perjalanan tu pemandangan dia memang cantik yang amatlaa terutamanya area empangan Kuala Kubu Baru.

Dari pintu masuk sungai chiling tu akan ambil masa 1 jam jungle trekking dalam hutan, kena redah 6 batang sungai baru sampai ke air terjun. kalau hujan air boleh smpai paras pinggang dan agak deras..so dicadangkan supaya jgn bawak brg banyak2.



jambatan gantung sungai chiling
mendaki bukit yang tinggi

ada lagi 5 sungai mcm ni yang kena redah, kalau hujan memang deras..


tumbuhan2 yang jarang kita jumpa dekat KL


laluan2 yang sukar



dan akhirnya SAMPAI!!





ikan kelah byk yang amat..




Kesimpulannya amatlah seronok perjalanan kali ni! lepas tu kitorang tros ke Bukit Fraser pulak..tunggu post lepas ni k.

P.s:Pasal makhluk tu paham2 sendiri la tempat orang kan..mestilah ada yang melintas!


16 comments:

ikan said...

nama dia pelik. tapi macam tak percaya duduknya air tjun nie kat area2 bandar nie. huhu

eszyamin said...

yeay..dosh kembali..lailahaillallah..kenapala aku boleh tak tau kewujudan air terjun ni sdgkan aku duduk kt cni..kalau tau aku ikut ko dosh mndi mnda..mmg lepas ni aku pg sini ler gamaknyer..x sabar2..

Dosh Saleem said...

ikan: memang ada. sebenarnya byk lagi tmpat2 camni cuma kena pandai carik je.hehe

esyazmin: laa..awat boleh tktau? hahah.ni dah cuti pergilaa..seriyes best!

FaiZaH Fyn said...

eksaited cari gambar makhluk tu haih

ZWAN SABRI said...

Welcome back Dosh.. btw, cayalah dosh! Macam2 tempat yang ramai orang taktaw, Dosh dah berjaya sampai.. btw, mana gambaq Dosh? nampak kaki jer... HAHA

Dosh Saleem said...

faizah: ada je makhluk kaki berbulu tu.haha

zwan: ergh..tu yg mendongak ke langit tu sapa?hahah. im da one who take the picture laa bro.so less gmbar for this time.hahak

Rapunzel Cikilolo said...

tempat aku mandi manda mase kecik-kecik ni :)

Syira Rara said...

yeah mmg cantik tmpt tu..baru je pegi thn baru hri tu....sblum tu x penah pegi, jln mmg penat yg amat tp bila smpai sejuk je rasa tk air terjun..(^_^)..yg plg geram sekali tgk ikan yg tak takut pd manusia..gggrrrr

Aflina Affandi said...

macam best tempat ni, teringin nak pergi !

ceriteraliyana said...

adventure! luv it!

silent heart said...

best nye jungle tracking~

syazatty said...

wahh ! bestnyeee ^_^

amirah anis said...

cantik giler air terjun...subhanallah...

nak pegi jugak... citer detail sikit cne nak pegi ni...hahaha

Umi Anaan said...

hati leh jd tenang tngok keindahan ciptaan Allah kan.. wish to get there jgk.. fuhhh..hati tengah gundah-gulana ni, tengok gambar pun jadi ler.

Dibahbihbohbuhbeh said...

Cool habis dapat lepak kat air terjun :D superb.
*btw, tengs 4 following ;)

✿Cik Suer✿ said...

Ngeee.. Indahnya pemandangan tu..
Btw salam kenal ngan Incik Lawyer.. :)