followers

Monday, September 5, 2011

Salah cakap dalam blog boleh kena dakwa?

Zaman skarang ni semua dah jadi canggih. Dulu kalau menulis mesti ada pen, pensil kertas. masing2 tulis gerak2 jari je (refer to ipad,glaxy tab etc) dunia semakin canggih dan semuanya dihujung jari. kadang2 dalam tandas pon still boleh update blog kalau nak. penah buat? :D

dan oleh kerana negara kita ini mengamalkan dasar kebebasan bersuara seperti yang termaktub didalam Perkara 10(1)(a) Perlembagaan Persekutuan dimana semua warga negara Malaysia berhak untuk bebas bercakap dan mengeluarkan buah fikiran masing2, maka berkembang pesatlah jumlah penulis yang digelar sebagai blogger.

hah! mgumpat! :p

Perkembangan ini sesuatu yang baik sebenarnya dalam mengekspresikan kekritisan penulis. tak kiralah apa skalipon yg kamu post. yeah, kamu bebas utk berkata apa sahaja di blog kamu. :) TETAPI...hah kluar dah hurof besar..

Hak kebebasan kamu pon bersyarat, kalau kamu dah menyalahgunakan hak yg diberi mencabuli hak orang lain kamu boleh didakwa! hanya krana hasil penulisan kamu. entry di blog boleh dikira sebagai penulisan tetap dimana ianya disebut Seksyen 3 dari Akta Fitnah 1957:


“Bagi maksud undang-undang libel dan slander, penyiaran perkataan perkataan dengan cara komunikasi radio hendaklah dianggap sebagai penerbitan dalam bentuk tetap”


interpretasi ini termasuklah penulisan yg diterbitkan melalui penglihatan mata bukan sahaja nisbah pendengaran. ini termasuklah entry2 didalam blog. apakah element atau faktor yang boleh menyebabkan entry itu dikira sbgai fitnah?

-sekiranya entry tersebut menyebut dgn jelas individu yang difitnah. cth: menyebut nama secara langsung atau apa2 yang boleh dkaitkan teros dgn individu tersebut.

-artikel tersebut bersifat fitnah dan menjatuhkan reputasi individu yang difitnah: bagaimana nak membuktikan 'bersifat fitnah'? ianya berdasarkan bukti dan kesahihan artikel itu.

-artikel itu disebarkan ke orang ramai. melalui internet, surat khabar, sms. etc..

sebenarnya kalau nak diceritakan panjang lagi..n banyak lagi akta2 yang melindungi hak individu dari diperlakukan sedemikian rupa..jadi berhati2 ketika menulis.


Analoginya seperti nak pegi merompak. sesape je boleh lakukan rompakan. malah makcik jual karipap pon boleh merompak kalau dia nak..tapi lepas tu tanggung sendiri lah akibatnya. seperti juga berbelog, kita bebas untuk menulis apa sahaja tetapi jangan sampai melanggar hak orang lain sbb silap langkah boleh didakwa beb. ada bran nak bayar saman? bukan sikit ok.

oleh itu, elakkan lah dari post perkara2 yang bersifat negatif atau kebencian terhadap sesuatu perkara di blog. sebab penulisan kamu mencerminkan diri kamu..

p.s:heheh..den baru balik beraya lagi. :p




16 comments:

Ninie said...

Salam ziarah....comel, gmbar pelik2 oooo! hehe...dh follow anda...follow kiter gak ek. Ada doodles utk awk...

http://thebeautyofsplendid.blogspot.com

Wanita2u said...

Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

Miscellaneous Smiles said...

ha undang undangg =D

ZWAN SABRI said...

apabila seorang peguam bercakap mengenai undang2.. good job dosh! ;)

Fezul Fadhley said...

da kluar da smua akta2 undang2.. hehex

Dosh Saleem said...

ninie: macih2.haha

wanita: wah macam menarik nih!. insyaallah. :)

miscellaneous smiles: udang-udang.hahah. :p

zwan: uih. blom lagi tu zwan. insyaallah. hahah.thanx btw

fezul: okelah masukkan balik.hehe

Razman Kamarudin said...

bagus Dosh... penulisan Dosh bersifat santai... cuma, teringin tgk Dosh as final year law student explain dalam gaya budak law... lebih complex kan? boleh x Dosh buat cmtu?

si cantik sally said...

haha..sungguh bermakna nasihat ni..hati2 berblog ye kawan2..ahakssss

Dosh Saleem said...

razman: hahah..taknak la macam tu.tujuannya utk pemahaman blogger2 sbb tu buat ayat yg mudah difahami. karang bg ayat complex tkde sape paham. objective tk tercapai.haha


sally: hahaa..macih2.haha

oja_alia said...

waaaaaaaaaaaaa.....bile bce entry ni da mcm artikel undang..hampir separuh jiwa da rase dlm politik..aaiihh!!

tp bagus jugak..bakal2 jd lawyer dosh ni..ehehehe

fatin natasha :) said...

ececeh bakal peguam lah katakan :D

sangkakelubi said...

jadilah penulis yg bijak...

ishiko said...

wah wah bahayaa ni

Zam Ijam said...

wah dosh , bkan maen lg yerk ,
mmberi pringatan btol . haha! btw sume tu mmg btol , ngra kite kan ade undeng-undeng .~

FaiZaH Fyn said...

tu dia aura bakal lawyer dah datang!:)

FaFa EhA said...

hikhik.. *oke jum kutuk dosh kt blog.. ngee ~ gurau je :P