followers

Friday, March 4, 2011

Makanan2 utk orang yang berkawen ngan org johor

Teringin betol aku nak ada sebijik Jet pejuang Sukhoi supaya aku boleh balik JB bila2 masa saje sesuka hati aku. tentu seronok beronok2 nnti. tp aku memikirkan tempat parking.parking atas bumbung boleh? hahak! okeh2.aku setop merepek. sebnarnye ak nak sangat balik johor sebab mengidam nak makan makanan johor. erghh. kalah kucing beranak punye mengidam aku nih. mai tengok ape yg aku idam-idamkan tuh.

Nasi Ambeng

Kalau sesiapa tak kenal nasik nih silalah pergi ke pasar2 malam berdekatan anda.heheh. skarang ni banyak dah dijual kat luar johor.asalnya ia dari jawa kot sbb panggilan die ‘ambeng’. Siriyes sedap sebb banyak lauk dalam tuh! Kalau kat area johor biasa kalau ada kenduri diorang buat nasi ambeng pastu makan dalam dulang.perghh..seriyes sedap beb. Nak2 yang mak ngah aku buat time kenduri. Boleh menangis sambil makan! Hahak. :p. tp siriyesly yg masak time kenduri lagi sedap dri yg jual kat kedai2. Ak pon taktau knape.


Mee Bandung Sungai Muar

Pergh, pergh, pergh. Hah kau sampai 3 kali pergh. Siriyes ini memang legend. Tak dapat ditandingi dimana2. Mee bandung kat sini mmg sedap yang amat. Orang luar siap datang muar semata2 nak beli perencah mee bandung tu kat sini. Rasa dia lagi sedap laa dibandingkan ngan tempat laen. Tempat dia betol2 kat tepi sungai muar. Kalo datang muar wajib singgah situ.heheh.


Sotong masak Hitam

Haa~ jangan terkejut bila datang johor tetiba ada orang hidang lauk nih. Eh, ni bukan dakwat pen tertumpah dalam lauk tuh! Dah memang ianya dimasak macam ni, menggunakan dakwat sotong itu sendiri. Tempat lain memang tk jumpe sotong masak hitam/dakwat nih. Walaupun hitam tapi sedap woo..siriyes cakap nih. Tak caya meh datang JB meh.


Air Katira

Heheh,kalau tk pergi pasar malam kat johor memang tk jumpela air nih. Sedap woo~. Rasa die ak tak tau nak describe macamane. dalam air tu ad bijik slasih skali. Ada banyak versi dah skarang dijual kat pasar malam johor. Kalau katira ‘lova-lova’ dijual mahal sket tp puas ati sbb tk silap dia tambah ais krim soda skali. Datang pasar malam johor komfem korang jumpe air nih.


Beriyani Gam Batu Pahat

Ini satu lagi makanan legend. Beriyani gam batu pahat memang yang antara orang cari bila pergi johor. Tak silap kedai die dekat2 area masjid. Ada satu kedai tu nama die ‘briyani power’ kalau tk silap. Kalo gi situ memang penuh la orang. Tak kira dari dalam johor atau luar. Memang sedap beb. Power kaw-kaw punya. Datang batu pahat mesti try nih.


Burasak

Aku tk pasti sangat nama die samada ‘burasak’ atau ‘berasak’. Tp time hari raya slalu gak orang buat. Rupa die macam lepat pisang tapi dalam die macam nasik. Biasanya dimakan ngan gulai ikan parang ( orang johor area slatan biasanya panggil asam pedas sbagai gulai)


Botok-botok

Eh ni bukan botox. Ianya dipanggil ‘botok-botok’. Aku pun tak pasti kenapa ianya dipanggil macam tu skali tapi rasanya sedap. Dulu time kecik2 makcik2 aku suka buat bende nih and aku seperti biasa tukang perabis! Haha..die akceli ikan yang dimasak dengan rempah apa ntah pastu dimasak dengan daun celur. Yang best nye pasal makanan ni sbb daun die boleh makan sekali cecah ngan kuah die. Perghh..


sebenarnya banyak lagi yang aku nak crita nih. tapi nnti karang buat kempunan je crite bukan boleh dapat skarang.hahak.korang kalau gi johor try la makanan2 nih. :)


13 comments:

♕ Mr.IX ♂ said...

best!! feveret aku mee bandung tu..!!

Salam Blogwalking !! ^__^V
Latest Entry :
Lelong Seaglass..
Download Angry Birds for PC. Jom Lastik Babi !!!
Vlog#7 : Vlog Mandi Pantai..Ehh!! Mandi Laut!! la.....

nub said...

haha.aku da lapaq. ceit.

FaiZaH YaaKuB said...

susah jugak kalau nak kawin org johor ni..haish

Maly F said...

sotong masak hitam tuh memang tak pernah jumpa.pelik tp interesting.nak kena serbu johor la pasni :P

sarah abadan said...

peh tgk gmbr terosbrkeroncong perot ni..haha..

Fairuz Malique said...

burasak tuh xpenah jumpe pon dosh? mane nak dpt?

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, terliurla tgk suma makanan tuu..
HUHU


MySuaraBlog: Ibu Terkecil

Dosh Saleem said...

Mr.IX: haha.tu memang best woo.

Nub: ang memang kuat lapaq nub.

Faizah:eh tak susah la~ kawen je.hahah. :P

maly f: hehe..maly datang la johor nti dosh tunjuk. :)

Sarah: haha..ape lagi! gi pasar malam cepat! :p

fairuz: ko orang pontian takkan tk penah jumpe. ni makanan bugis kot.haha

zwan: terliur terliaq tengok sume makanan nih.haha

Gimi said...

Betul..setuju..nasi ambeng yg kenduri lagi sedap dari jualnye

adah syuhadah said...

huhuhu..lapar plak...oh yeah!mknan joho smstinya sedap2 belaka...

fadhdeela said...

mee bandungg tu best sungguh!! nyum2!

Meh singgah: Video Terbaikkk la yopp!!

Eurika Afiqa said...

Johor area mana yang boleh jumpa sotong masak hitam tu?.. waaa.. Bau mee bandung tu dah sampai Selangor dah nih.. huhu.. (n_^)

pelastikbintang said...

burasak, masakan orang bugis, kalau p sabah pun boleh dapat, especially dekat tawau. sebab majoriti orang bugis dekat sana.