followers

Friday, March 18, 2011

Gempar! Gerai makanan 5 bintang disiasat?

Antara nikmat material yg Allah beri terpaling best skali ialah makanan! haha..eh betul ni! semua org akan seronok kalau kenyang.tak kira kanak2 skolah tadika ataupun budak2 dudok asrama.ikan jaket pun dikira sedap.dan bila makanan tu terpaling sedap lagilah brganda kegembiraan tu. hahak.kalau kita kenyang org marah pon akan jadi periang,hahak.. jadi marilah kita sama2 tengok makanan2 yg boleh buat orang2 bukan stakat kenyang tp gembira-bira, kali ni lebih tertumpu kpd makanan di negeri johor.huhu


Asma Rojak

Eh jangan salah faham! Ni bukan rojak kak asmah atau kene-mengena dengan orang yg bernama asmah! Inilah namanya asma rojak.huhu..best woo makan.boleh pilih nak bhagian yg mana.paru ada,fishball,meatball,udang,ketam, ayam,ikan suma ada~. N kuah die pon sedap.kadang2 orang panggil ni rojak Singapore tp kalo kat johor kami panggil asma rojak n banyak dijual dipasar2 malam sekitar johor bahru.

Kacang Pol

Aihh, tu dia, kacang pol. Ni bukan kacang cap tangan dan menyerupai mana2 jenis kacang dalam dunia ni. Tp ianya sejenis nama makanan yg teramat lah sedap sampai aku sanggup order 2 set kalo balik jb.huuihh..siriyes sedap-medap rasanya. Die actually makanan yg dibawa dr arab dan dimakan bersama roti yg dibakar.kuah die memang superb beb.ada campuran daging kisar n bijian lembut dgn sos yg sedap.lpas tu perah limau kat atas dia.perghh..terangkat!

Nasi Lemak Pantai Senibong

Hah,ni makanan rare! Nasi lemak senibong! Seriously cakap ak dah rasa macam2 jenis nasi lemak pon tbley lawan yg ni.even nasi lemak antarabangsa ke,nasi lemak jalan malis ke still tk dpat lawan yg ni.sedap beb.terasa die punya sambal,nasi kukus pon betul2 pure kukus, pergh..korang kene cuba nih kalau dtg jb. Tempat die memang menarik. Tepi selat tebrau,atas jeti. Berlatar pemandangan lampu2 singapura. Memang menarik tertarik lagi terbaiklah!

Laksa Johor

Dari nama pon dah tau asal mana. Laksa johor,itulah gerangan nama diberi kepada makanan ni. Jrg dijual berbanding laksa penang yg lebih byk org jual.laksa johor ni kuah die pekat sket dan siriyes sedap.biasanya dia gunakan mee spaghetti berbanding laksa penang yg guna mee putih tu. Tp rasa die memang buat org yg first time cuba tambah dua tiga kali.

Ais Jelly Bomba

Ni kalau tghari2 pekena ais jeli larkin bomba boleh nangis smbil makan ni.hahak.ayat nak hiperbola ja. Tp siriyes beb memang sedap. Ais jeli tu ditambah dengan buah2 pastu letak dgn nata de coco pastu letak jeli pastu letak rasa buah2 kat atas ais parut tu. Pergh menggamit rasa. Kalau tgh2 panas2 try bende ni siriyes best woo~


ok,stakat ni dlu nnti ad smbungannya edisi siasat makanan lagi.hahak

15 comments:

hakimfaridzul said...

aku dah try nasi lemak tuh!
memang sedap ar!
betul, nasi kukus dia terasa!

umie said...

superb!!

ZWAN SABRI said...

Ayooo.. ingatkan disiasat sebab kotor ke apa.. HAHA..
btw, laksa johor tu nampak laenla daripada laksa biasa.. tringin plak nak try..
and nasi lemak tu plak nampak sedap.. terliur ni.. HUHU..


MySuaraBlog: Jom Kesan Kehamilan Cara Orang Dulu2

payeen said...

dosh slalu taw cmni. dah menyanyinyanyi dah perot ni.


waaaaaaaaaaaaaaaa.

Maly F said...

suka betol blog dosh ni sebab suka update pasal makanan.terliur je tengok gambar2 tuh..hmm dalam byk2 nih, sy pernah makan laksa johor je! hoho

FaiZaH YaaKuB said...

alamak aii terus rasa lapar..sedapnya!!

err kenapa dipanggil ais bomba??

chobitschii said...

Sedapnya!!!!!!

You made me feel hungry.

-Diyana-

fatin natasha :) said...

seriously yummy ! :)

sugar2 kapas strawberry said...

speechless...sedapppppppppppp

qiela said...

terliur saye wahai enchik dosh !!!
:)

Dosh Saleem said...

hakim: yeah sedap gile! haha

umie: superduperb!

zwan: kene dtg johor dan try dlu.haha

payeen: haha..payeen jom datang johor sy blanje!

maly: haha..thanx maly. :) laksa johor memang best!

faizah: haha..sebab tempat dia tepi balai bomba.huhu :p

chobit: mai makan! aha

fatin natasha: yeah! yummy to the tummy lah i.hehe

sugarkapas: yeah! sangat sedap smpai terkesima.hahak

qiela: mai la dtg johor qiela.huhu

fatin natasha :) said...

to my tummy too la ! C: ala dkt kl takde jual ke? nk rase :(

melle. said...

hoi jangan post gambar makanan aku tergoda, haha

mR LoVe said...

wooo... makanan johor jgak yg jadi tarikan.. aq bangga jadi rakyat negeri johor.. hehehe,jgan mara ye...
mmag xdinafikan makanan johor sume sedap2 belaka.. tp negeri2 lain,ap kurangnye.. by the way,thanks la sbab post.. mmg balik aq sggah jap kt tempat2 tu.. hehehe...

Wannie Ariffin said...

sedap nyee nasi lemak 2. anwydah follow ur blog... follow me bck k