followers

Wednesday, January 5, 2011

Sejenis Dosh

sapa nama aku? eh aku ilang ingatan! erghh..tolon! tolon! sape nama aku? sape tau angkat kening! hehek! panggil je obama, tu nama glamer aku di negara barat.heheh.ok2 ak stop mengarut. meh ak cite sket mana dtangnya dosh saleem tu.jeng jeng jeng!! wewiit!!!:D

setelah disearch di online dictionary, 'Dosh' bermaksud money bagi wilayah selatan america syarikat. antara ayat yg sering digunakan masyarakat disana,

"James, weh pinjam dosh sekupang nak beli ayak tebu"

kadang-kadang juga bunyinya begini,

"Margaret, ang ni mata dosh (duitan) betoi la!"

itulah sedikit sebanyak mengikut kajian para ahli sains tentang nama dosh itu. siriyes dosh maksudnya duit, tk caye boleh cek.hehe. yang pasti nama nickname aku dosh ni tkde kene mengene dengan segala onlinedictionary ni. begini ceritanya,

nama pemilik blog ni kat dlm ic adalah Mohd Firdaus Bin Salim, jengjeng!!haha..
sedap tk nama tu? tp tak boleh makan walaupun sedap.okeh camni, semasa di SASER, class ak je dah ad 3 orang nama firdaus. boleh bayang tak kalau cekgu ak panggil firdaus tiga2 toleh.penat leher aku nak bergerak banyak2 kali. dan pabila dimatrik plak pon byk nama cam aku. siriyes kalo jerit kat cafe matrik "FIRDAUS!!" akan ad barisan manusia yg bernama syurga itu akan muncul.oleh yang demikian, rakan sebilik aku encik thoha memberi panggilan baru kpd ak, kebetulan senior die firdaus dipanggil dosh, dan die panggil ak dosh. heheh..dr situlah datangnya panggilan dosh, ad mcm2 versi ak dpt, dosh dushla (bunyi tumbukan). dan pabila time prelaw dulu lagi skali rumate ak nama firdaus. utk mengelak kekeliruan yg memenatkan leher utk menoleh pabila dipanggil 'daus' maka gelaran dosh digunakan. hehe..begitulah ceritera cintanya alkisah nama dosh. tapi siriyes sebenarnya aku suka org panggil ak firdaus sebab nama tu satu doakan. so panggil la firdaus byk2 ye.hehe..sebarang persoalan lagi sila rujuk kaunter pertanyaan belog encik firdaus. :)


mentang2 la class diswik dah abes dok merambu malam2 aku nih.

exemption clause: kotak rokok itu bukan saye punye ye, saya tk smoking hanya shisharing.

12 comments:

nub said...

menguntungkan naa nama ni..maksud dia duit..hahaha

Dosh Saleem said...

nub: haha. tau tkpe. walopun nama duit tp tuannya tk berduit segah namanya.hahahah

ZWAN SABRI said...

Owh.. lepas ni bolehla paw encik Firdaus sebab dia ada banyak dosh..
hehe..

payeen said...

name ahli syurgaa.

eh bukan.

name syurga kot!

name dah duit, mesti banyak duit.

ga ga ga

~~aKoO~~ said...

kim slm org sblh incik dosh tuh k..

HBehDawson said...

nice hahah DOSH HARRIS laa nak tukar jugak~ :)

Dosh Saleem said...

payeen: owh saya memang banyak duit, duit monopoly byk la.hahak!

Dosh Saleem said...

akoo: owh itu mat salleh celup, afiz sam namanya.haha.nape nak berkenalan ngan die ke?hahak!

Dosh Saleem said...

Harris: nama duit tu memang best digunakan sebab senang nak sebut.hanya satu suku patah perkataan sahaja.hehe

qiela said...

hahaa..bnyk duit la lau mcm 2 erk??
hehe

:p

Dosh Saleem said...

qiela: nama je duit tapi orang nye hanya bersyiling je.huhu

qiela said...

haha..
syiling pown duet what..hehe


:)