followers

Thursday, January 6, 2011

ada hantu blakang pintu maen cak cak!

kalau malam2 bace post ni mesti gembira kan? sape penah nampak antu? takot tak kalo nampak antu? Eeeeiii~ (bunyi antu dlm video gelimat) takot tak? hehe..okeh arini bukan nak crite antu. tapi nak crite pasal buah antu.penah dengar?hahah..

begini alkisahnya,
dulu time aku kecik-kecik aku dimomokkan oleh orang2 tua tentang buah hantu tu. sebab aku ngan kazen2 ak nakal suka merayap2 main lari2 time kecik2 smpai jenuh nak kejar.siap suka main dekat semak2 lagi. ad satu pokok dekat kampung kami yang buahnya agak pelik bentuknya. agak mengerikan pada kanak2 berumur 7-8 tahun. buah tu macam ada banyak mata dan bila masak kadang2 rupa die jadi buruk. eiii ngeri tengok time dulu2. kazen aku siap baca ayat kursi lagi bila dekat dengan pokok tu. dan sejak tu aku tk main lagi kawasan semak yang ada pokok tu..

dan sekarang bila dah besau panjang, barulah aku tau tu pokok ape..haha..itulah buah mengkudu yang orang slalu buat ubat tu,memang la dia banyak mata sebab tu sume tunas die.hahak! bila tringat balek memang lawak, tringat kazen aku baca ayat kursi siap tadah tangan lagi dengan muka seriyes duariyes.adeii..

inilah buah hantu yang diceritakan

bile tringat balek zaman kecik2 macam2 helah digunakan utk mengawal2 anak2.yg penting aku nak turunkan mitos buah hantu ni kat anak2 aku bile dah ber-anak pinak nnti.hahak!

10 comments:

SyahmiFikri said...

wahh.. zaman kanak2 bnyak jer duk provok ngan citer mcam2.. dats da way nak takut kan rupanyaa.. hahha

Dosh Saleem said...

syahmifikri: yeah, mcm2 segala antu ad. yg paling femes antu *****. nnti kene tangkap n kene semunyikkan n siriyes percaye.haha

ZWAN SABRI said...

HAHA.. baru taw mitos buah mengkudu tuu.. sure lawak time kazen dosh baca ayat kursi tuu.. HAHA

qiela said...

hehehe..
lawak laa..
msty cousin dosh malu lau tringat balek an citew nie..hehe

DUniakU~ said...

siap baca ayat kursi 2...hahaha..biase la zmn kecik2 terpengaruh sgt..hantu pocong kl xnak bagi kacau kite..kite bukak pengikat die...mst die lari sbb malu...

sarah zulk said...

haha.. budak kecik mmemang innocent.. cakap pae pun percaya.. =P

Dosh Saleem said...

qiela: ntah cousin i tu ingat lagi ke tak.haha.yg penting die siriyes time baca.haha

Dosh Saleem said...

duniaku: hahah.agak2 kalau bukak nmpak apa dlm pocong tu?mungkin kelihatan pocong itu kiut.aha

Dosh Saleem said...

zwan: itu bukan sekadar mitos zwan.itu dah jadi legend.hahak!

Dosh Saleem said...

sarah:yeah betol! time kecik2 saya takot ngan santa claus sebab dpt crite die nak culik budak masuk dlm kain kantung guni hadiah die.haha