followers

Sunday, February 26, 2012

Korang dah kena tipu sejak kecil..


Aku ada terbaca sesuatu bahan yang menarik baru2 ni..Walaupun crita ni zaman tadika punya crita tapi atleast tau la crita sadis yg sebenar2 nya. takley la nak diklentong bagai.

Mungkin ramai yang tak tahu bahawa bahagian akhir Cinderella yg sebenar adalah kakak tirinya telah memotong kaki mereka sendiri beserta dua mata yang buta akibat dipatuk burung merpati. Hah percaya? seriyes aku cakap ni serious. Tak caya boleh rujuk novel asal dia.

Yang lagi tak patut, Sleeping Beauty pula dalam penceritaan yang sebenar telah dirogol oleh raja dan melahirkan dua orang anak dalam waktu tidur.Putera yang sebenar tak muncul2.


I see what u did there King...heheh..

Mungkin ramai yang tak tahu,kita selalu diceritakan dengan versi yang diubah utk menyedapkan dan mengindahkan lagi cerita2 dongeng tersebut..tetapi itulah apa yang diceritakan mengikut penulis asal mereka.

Begitu juga dengan Snow White, dalam edisi yang sering kita dengar dia 'dihidupkan' semula dengan ciuman (haram!!) putera raja tetapi didalam edisi yang sebenar Snow White terbangun kerana dikejutkan dengan bunyi dengusan kuda di dalam kreta kuda sewaktu putera raja tu bawa badan yang dikatakan mati itu ke istana untuk..err..saya tinggalkan kepada imaginasi masing2.hahah.


perasaan snow white bila dikerumun jin

Didalam crita Godilocks and the Three Bears yang kita selalu selalu dengar Godilocks merupakan seorang gadis dan berjaya melarikan diri dari 3 ekor Beruang stelah meranapkan katil binatang2 tu. Tetapi mengikut edisi yang sebenar Godilocks merupakan seorang perempuan tua dan tak berjaya melarikan diri dan dagingnya disiat2 dan dimakan oleh beruang2 yang marah tu.


Ingatkan gadis2, rupanya makcik

Rasa tertipu? musnah sudah impian kanak2? hahah..mungkin perkara ini kita boleh aplikasikan dalam kehidupan seharian, apa yang kita nampak mudah dan kesemuanya akan berakhir dengan kegembiraan bukan? tapi pabila semakin dewasa kita sudah mula memahami utk mencapai sesuatu yang bahagia itu, ada pahit getir yang akan dilalui dalam hidup. tetapi diakhirnya nnti insyaallah ada sesuatu yang lebih baik dari dr apa yang kita sangka..tengok aku jadi Profesor Izzi Haji Ali dah.baik aku stop kat sini.






23 comments:

eszyamin said...

hahaha...ye setuju sgt2.kdg2 cerita drama2 dn filem2 juga selalunya berakhir dgn bahagia, berakhir dgn prkahwinan..tetapi selepas prkahwinan itu apa yg trjadi kita sndiri pon xtau...mmg perjalanan manusia ini takkan berakhir selagi dia tak mati..dn hakikatnya juga selepas kematian pon kita akn dihidupkan kembali dn akn ditempatkan di tmpat yg layak untuk kita ditempatkan..wallahualam

zOeY zAu YaH said...

tragik rupanya ending citer2 tu semua..tp mmg semuanya dongeng kn..

Khairul Rahman said...

kenapa semua penghabisan cerita menyeramkan? huhu..takut3x

Nak share my recent post : Cara Melajukan Broadband

Dosh Saleem said...

esyazmin: woah menarik! yeah betoi2 aku sokong 110%.hahah.. :D

zoey zau yah: tau tkpe..sume sadis2.hahak

khairul: sebab tu yg betul2 nak dimaksudkan kot dgn kehidupan?haha

adam said...

uit incik dosh naper aq da xnmpk ko kt fb eh?? huhu

btw manew ko baca novel true version 2? nk gak copies die bleh?

(at least kasi nama pom ok aq nyer voucher x pki agy nie huhu)

Syufarr said...

uish...serrraaammmmmm...........

FaiZaH Fyn said...

baru tau ending sebenar.. budak kecik tak elok baca laa cerita ni kiranya..pengaruh tak baik

Sarah Mohd Saleh said...

lahhh yeke..br den tau haaa

liyana izzati said...

Hahaha. Macam tu ke cerita sebenar? Dongeng betul.

wanabee said...

FFFFFFFFUUUUU !!!

DISNEY Y U NO TELL THE TRUTH ??
LOLOLOL... nice bro . justtt nice ..

✿Gucciey Lavender✿ said...

kirenye , not happy ending lah yg mcm kita tahu seblum2 nie .. :( ..

Diyana Munira said...

Fairy tales are dark. Really dark. Masa darjah 6, I ada baca buku yang ada almost semua fairy tales dalam tu (it's not mine, it's the school's one).

Memang gruesome lah but it's a good read and the stories are longer lah. Some of it macam, "what????"

I can say, in all of the stories, all the villains met with the most tragic and gruesome ends, for example: kena seret sampai mati, mak makan daging anak sendiri (Vietnamese version of Cinderella), etc.

Yeah, fairy tales are dark.

I really miss that book. Yes, I actually like reading that book.

anif abdullah| AA said...

betul ke?den tertipu kosan eh..vongokla diorang ni for those saje je nak untung by selling entertaiment..kan?huhu

Rapunzel Cikilolo said...

nasib perempuan macam tu kot... mane yang ade hepi endingnye :(

Yee Nunaka said...

wat.???
nooooo~(gare2 layan sangat cite macam tu)

Aflina Affandi said...

Like seriously? Fuhh hahaha nasib baik dia ubah version safe mood dulu.

amierul hakim meo said...

da agak da!!! patut la mase kecik2 mak wa xbagi bace buku2 tu!!!mak w cume bagi baca novel tebal2...cewah!!!hahaha
(just kidding)...btw cantek gile blog lu n follow ur blog!!!

Jerr said...

Style bro. tu lah jangan percaya je apa yang tv tu bagi.

shafizah said...

kenapa mcm tragik sgt

☺털이 소유❤ said...

yeke?? cam xcaye jerk .. hehe .. alah .. apa2 pon cerita2 itu tetap dongeng kan ?? betul x?? oo .. ye ... nak follow tapi xboleh .. boleh x follow dayah??

Alex Irfani said...

kunjungan hangat.. kunjung balik ya. jangan lupa follow nya.. :D

COOL RC STORE said...

interesting post!

www.rare-collectables.com

ezekiel hamzah said...

bukan snow white kena gang bang ke dgn dwarf?