followers

Friday, November 11, 2011

Aku Study Oversea Lagi Pandai!


Abaikan tajuk provokasi nih takda kena mengena pon,hehe..

mcm ni critanya..

Haritu aku jumpa member aku study kat Ausie yg balik cuti kat Malaysia, bila dah lama tak jumpa tu macam2 kitorang borak. dari sekecil2 crita smpai masalah dunia. Dan aku tertarik dekat satu topic yang kami borakkan iaitu berkenaan benda2 yang ada kat Malaysia tp kat luar ang takkan jumpa. misalnya main guli..dan:

Budaya Melepak smpai pagi di Mamak/kopitiam/ kdai2 makan 24 jam

Hah aku rasa benda ni betul. aku tak rasa dekat Alaska depa boleh lepak malam2 smpai pagi pekena teh tarik ngan roti planta. betul tak? mengikut apa yg dicritakan, dekat negara2 barat diorang suka tido awal dan tkda nak kluar2 malam lepak2 bagai.. paling2 pon diorang pergi 'Pub' atau 'Bar' tp tkda la duduk melepak borak2 mcm dekat Malaysia yg sampai balik pkul 2-3 pagi pastu kena kunci pintu dgn bini. Padan Muka ang.



Mat Rempit

ni satu lagi budaya yg hanya ada kat Malaysia ja takda kat tempat laen. Budaya Mat Rempit SeMalaysia. Mana nak jumpa depa mat saleh buat Wikang ngan Wili kat negara diorang sangat? Tapi cuba ang pegi dataran malam2 minggu tengok sat brapa ramai. haaa.akhirnya secara tk langsung ianya terus menjadi budaya masyarakat kita. Eh, eh pasaipa panggil aku mat rempit? tolong jgn jadi prejudis boleh?

Kau boleh buat?

Pemakaian bila pergi shopping complex

Di negara2 barat biasanya mereka akan memakai seringkas yg boleh utk ke shopping complex..berbeza dgn budaya kita. Kalau nak kluar rumah tu nak tunggu bersiap, bermekap walaweh..2 jam tak cukup kadang2. Padahal nak pegi kedai blakang rumah je kot. dan kalau pegi Area bukit bintang tu rasa macam duduk dekat New Zealand pulak bila tengok ramai yang pakai jaket,sweater tebal2, siap dengan kain tebal tutup leher pun ada. padahal matahari memancar2 kat atas kpala tu. Inilah perbezaan budaya namanyaa..hahah. :D. Sebenarnya bagus laa budaya ni bila kita berhensem-hensem dan bercantik-cantik bila pergi mana2 tapi biarlah berpada2 dan relevan dengan cuaca di negara kita nih. Eh nak tanya..aku hensem tak? *larik! :p

I dah pakai tudung kira tutup aurat tau!


Sebenarnya banyak lagi, tapi aku dah penat dan malas nak tulis panjang2 lagi sbb dah ngantok esok kena bangun pagi.. hah tu satu lagi budaya orang kita, MALAS! hahahaha :p


im so Malaysian! :)

20 comments:

eszyamin said...

hehehe...setuju sangat sambil terasa gak nih....skrg ni bukn stakat mamak, dak2 lebih suka online kt mcd smpai suboh..

Diyana Munira said...

So true!!!!!!!!

Kat sana, most places tutup pukul 5, kecuali tempat makan yang I tak sure tutup pukul berapa but maybe before 12. And yeah. You hardly see people hanging around at the streets, unless you're in big cities like London.

And, true about the mat rempit part. In fact, jarang nampak orang naik motor. Most of them either drive, walk or take public transport.

Part shopping mall, also true. Most of them memang dress up simple but presentable. And, jarang nampak girls makeup tebal. Seriously.

By the way, 2 jam makeup???? Diorang letak apa kat muka diorang tu???????

PS: Gambar last tu amat menakutkan. I siap jerit (dalam hati) Home Alone style.

Dosh Saleem said...

esyamin: hahah. betol2. padahal beli air coke je. tu pon refill smpai 2-3 kali.hahah

Diyana:hahah..u're right diyana. this is so malaysian.hahaha

mieza said...

tak boleh bla tgok bdk kecik kat entry tu..
ntah pape je en.. hehe

Azham Vosovic said...

Hehehe...sanggup tahan oanas sbb nak nampak bergaya *Orang KIta hehehe...

btw, suka lagu kt blog ni bro!

FaiZaH Fyn said...

omputih datang negara kita seboleh-boleh taknak pakai tebal2 tapi org kita pelik boleh pakai tebal2 tengah panas

nuruhuda_329 said...

saya mix kahkahkah =P

sugar2 kapas strawberry said...

unik kan malaysia?sila baca dgn nada sarcasm

bella hamzah said...

heheh sgt tertarik pekena mamak.. mmg kat malaysa je ada.. sgt best bila dapat lepak,borak2... llk la especially :)(sampai kene tido luar ) :p

Mohd Khairi Khadzir said...

style diorg, style diorang la... kite x boleh nk ikt sbb culture diorg dh mcm tu.. tpi klau boleh style kite yg x elok ni, kne lah elokkn... brulah org luar pndang tinggi kt kite kan... (^__^)

Dosh Saleem said...

yeah, inila yang menjadikan negara kita unik berbanding negara lain. boleh berbangga mungkin? haha

Joe_Hans said...

hahaha...jadahnyer

hafiz hafizol said...

nice entry lah bro.. kih3

Eman Iman Mohd Arif said...

mgkin org barat not really prefer nk make-up2 for shopping unless going for function or work...

tp ada baek nya make-up chantek2...cz orang Barat kan suka orang Asia...cuz we are really beautiful...

So, As Malaysian, chantek 2 adalah subjective..x kan nk kuar shopping dgn muka mcm lempeng kan....touch-up ckit2....lets ppls look to you nicely...:-)

and thats we called Malaysia...WE ARE DIFFERENT...thats y foreigner ska dtg Msia...:-)

sHaNa said...

Salam~

Senyum, xperlu kata ape2~ boleh?

Besala tuh, setiap nation ade keunikan ny tersendirik. Memang la kalo kite tengok negara orang, asyik nampak yang indah belako. Padahal, each of them ade dorang ny darkest secret. xkan la dorang nak g jaja benda xelok kan? tol x? huhu.

:)

*err, last pic tuh an, err. -_-

Hizami Rahim said...

hehe. bestnye malaysia... :P

reen afny said...

haha biasa la tu... trend bhai, trend! haha

iszieylyanziy said...

ramai sgt lepak kat kedai2 24 nieyh,,xngntok ke,,hehehe

Tira Pengemis Maganda said...

mak ai....comey bdak tue...hihihi

Ni Sa said...

ahhaha. asal budak tu kna jd model??

btw.. klu perasan..Ada org cina lau masuk mall, sempoi je pakai selipar, tp org tau poket dia teball..


mcmne klu malay peoples pakai selipar masuk mall, klu ta kena jeling dan halau(scara halus) oleh jurujual, mmg tak sah laaa kan~.