followers

Friday, August 12, 2011

Entry paling bernafsu dibulan Ramadhan

Antara banyak2 entry aku penah buat , ini yang paling mencabar nafsu sarakah. bernafsu bila membuat entry ni. Berpeluh-peluh tengok gambar2 yang menggiurkan nih beb .apa lagi nak tulis entry nih kan?

Eh aku bercakap pasal makanan. yes. bercakap pasal makanan disiang hari dibulan puasa. ini bukan buang tebiat tapi sebab aku nak aim apa yg nak dibeli dibazaar petang ni walaupun semasa aku tulis entry ni perut aku kata jangan tapi tetap berdegil. boleh? mari kita tengok tema makanan harini, main dishes berbuka puasa.

Ayam masak merah

Pergh..ini boleh didapati dimana-mana bazaar. dan selalunya dihidangkan dengan nasi tomato ataupun dijual ayamnya sahaja. apa yang best pasal makanan ni ialah rasa dan flavornya becampur baik n ayam dia tak pedas sangat tapi sedap. terbaik bila dihidangkan sewaktu berbuka puasa.


Sup Ekor

Ini kalau kena sup ekor versi pattani pergh terangkat krusi meja. Nak2 kalau yang versi utara. daging2 yang dimasak empuk ditulang2 dan diresapi rasa sup yang pekat. sesuai dan sedap dihidangkan panas2 sewaktu hujan atau suasana dingin. baru feel makan.heheh.


Ayam Golek

Nama pon golek so boleh bayangkan cara dia masak pun tergolek2 ayam tu.hahah..most bazaar ramadhan ada. n apa bezanya ayam golek dengan ni dengan ayam panggang kat hypermarket lain? kalau segi rasa, ayam golek dimasak dan diperam dengan lebih lama dan berempah berbanding ayam panggang yg kt hyper2market tu. dan rasanya biasanya lagi sedap laa..tapi yg tk bestnya kadang2 ada yang tk brapa masak n harganya mahal. so boleh cuba kalau teringin jugak.hahah

Ikan Pari Bakar

Hah ni kalau kene orang yang pandai buat sambal dia, boleh jadi terbaik laa.rasa fulamak wei..nak2 dekat bazaar tempat aku siap bratur orang nak beli ikan bakar ni. pastu perah limau kat sambal tu.perghh...sabar-sabar, ada 6 jam lagi sebelum berbuka. -_-


So dah decide nak makan apa petang ni?


27 comments:

FaiZaH Fyn said...

ikan pari bakar sedapnya...terseksa perut tengok gambar tu!

ISHA IDIAZ said...

Ikan pari bakar n ayam masak merah.. mmg xblh bla.. keluar saliva den melihatnya..

Dosh Saleem said...

faizah: hahah..tau tkpe. aromanya menyengat!

isha: hahah..asid hidroklorik dah mula merembes diperut.hehe

laskar pelangi said...

tengok ayam golek..terus rasa nak tergolek atas katil sambil duk fikir nak beli untuk berbuka nanti..heee~

Mr.Thinker@Ali said...

pergh. sikit lagi nak meleleh keluar air liur aku. terliur tengok ikan pari bakar. dua tiga hari ni aku asyik sebut nak ikan pari bakar. tapi x kesampaian lagi. huhuhu.

cucu umie said...

hehe..nasib baik tidak tergiur..alhamdulilah...

SuzaDin said...

adow bernafsu giler tgk mknn nie ... terliur waaaa ....

h a i z am said...

DOSH DOSH DOSH DOSH to encik Dosh! *DOSH tu sound effect of u getting punches sbb sgt kejam d bulan puasa ini! hahaha. gurau deh. :)

Dosh Saleem said...

laskar pelangi: hahah..jgn termimpi makan ayam golek dah.

Ali: pegi la carik kat bazaar2 yg dekat2 kan byk?haha

cucu umie: wah kuat benteng nafsu anda!

suzadin: tau tkpe.haha

haizam: hahah! sikit lagi bro. lagi 3 jam lagi je. sabar2.haha

Maly F said...

ikan pari bakar bakal dibeli hari ini! hoho

ZWAN SABRI said...

ayam masak merah tu feveret zwan kowt.. skang ni pown mama zwan tengah masak ayam masak merah.. tengok dok bau je aroma dia.. aiseyh, dahla lagi 2 jam lebeyh nak berbuka.. lambatnyee.. HUHU


MySuaraBlog: Lelaki Pun Kena Kanser Payudara

~miss nusafara~ said...

hai dosh~~~~ sedap ikan pari bakar tuh ...slrrrpppp =p

Rtp Farra Arisha said...

ikannnnnnnnnnn pari is my fav ever ;) yummyyyyyy ;)

Dosh Saleem said...

Maly: amboih tros beli ye kak? haha

zwan: boleh la post ke sini ye.hehe

miss nusafara: hai2! haha..jom makan!

farra arisha: hahah..best kan kalau dpt skarang? :p

soe hawani said...

omboi2... naseb bek bace entry ni pas buke pose.. haish2...

MizzDija said...

wahh..rase lapo plk walaupun sbnr nye dah kenyang..huhuhu

mieszwiah said...

ermm..sodapnya mknan semua..
rasan nak urmmm jak..

Syazween Farisya Hasan said...

ini memang menggugat nafsu . naseb dah buke . ;D

sweetbanana said...

nma pun mkanan mestilah sedap..Nak2 bln puasa nie..air kosong pun nmpk sedap..Hahhaha..Tp,sume jnis lauk yg Encik Dosh siarkn nie tk mmpu sy nk bli..Mahal..tunggu blik kg lar gamatnye..Bila tgk telan air liur jer..Trasa air liur pn sedap..hahaha..

~Sya~ said...

sedapnya pari bakar

faTIN NORALBAniaH__baniE said...

u punya entry ni boleh buat i buka cepat lahhh:)

cik pha said...

ayam golek tu betoi2 buat aku tergolek ahhh grrr asal aku bukan belog ni taim ni.tercabar rasanya HAHAHA

BisMi Aishah said...

eiiiii....terlir

BisMi Aishah said...

eiii...terliur!!

sakurasue said...

fuhh.semuanya membangkitkan nafsu~~

fadzlynniza said...

ayam golek uhh meransangkan lah. kempunan plak ase nk mkn. hee=)

cart kartika said...

Like this.. dpt tgok gmbr pn da kre ok la ye^^ oho~