followers

Monday, July 4, 2011

Darah Panas Remaja

Musim2 mengawan panas ni slalu buat apa? Mesti nak cari sesuatu utk sejukkan badan kan? macam bukak pintu peti ais lama2 tak pon lalu lalang kat kedai2 yang ada air cond. hah pernah buat? teka aku pernah buat ke tak? heheh

Okeh, sebnarnya harini nak crita pasal minuman2 yang dapat menyejukkan jiwa muda remaja yg berdarah panas ni. mari kita tengok satu2 jom!


Ais Tingkap/ Air Sarbat


Perghh..nampak sedap kan? heheh..ada yang panggil ais tingkap dan ad stengah panggil air sarbat. Terserempak dgn air ni pon time jalan2 kat Chowrasta Penang. Mungkin disebabkan ianya dijual ditepi tingkap sbb tu dapat nama mcm tu. eh ini bukan main2. memang dia jual tepi tingkap kot. rasa dia aku tk dapat nak gambarkan macamana, nak kata macam sirap tak, nak kata macam air klapa pun tak. tp sedaplaa~ada letak isi klapa ngan biji selasih.


Air Oyen

Haa~ nama Oyen ni bukan sebab buat2 pelat sebut oren. dah memang nama dia camtu. aku tanya makcik yg jual tu dia kata sebb tu dia reka sempena anak dia yg dipanggil oyen yang belajar kat luar negara. hahah..rasa dia pulak macam mellow2 sikit. sedap r... yg pasti ada lebih dari 10 jenis buah kat dalam air ni. dicampur skali. ada pelam, buah naga, tembikai, pisang, kedondong, klapa, epal, honeydew dan mcm2 lagi r. paling best bila balik kelas petang2 panas2 singgah kedai ni yang bertempat di seksyen 2 shah alam.


Air Katira

Air ni sapa2 orang johor tau la kot.hahah..jrg nak jumpa kat luar johor..nama dia air katira. rasanya tk pasti nak describe sbb tkde air yg sama rasa macam ni nak disamakan. tapi sedap. kalau time bulan puasa tak sah tak beli air ni kalau duduk kat johor. heheh.


Air Pink Panther

Hah aku tau air ni pon masa pegi makan kat kedai makan William kat Kelana Jaya. Rasa dia agak unik tapi sedap gila!! tak tipu weh. even mahal sikit tapi berbaloi~ dia macam ice blended jambu+pisang+strawberry + laici. nampak mcm campur2 tapi sedap gila~ Tempat makan dia ni slalu bukak malam je smpai pagi.


Ais Jeli bomba

Ni nama dia ais jelly. dia macam abc cuma bezanya dia lebih kepada buah2an dan jelly. rasanya pon sangatlaa sedap...dia dipanggil ais jeli bomba sebab tempat dia tepi balai bomba, Larkin Johor bahru.boleh pulak gitu kan.


p.s: yg bukak pintu icebox lama-lama tu time kecik2 penah buat lepas tu kena kuliah.

29 comments:

Dhiya Fariza said...

OMG T_T tak sabar nak balik malaysia.

Miscellaneous Smiles said...

ahhh lapo lapooo..~~

fatin natasha :) said...

nak rase air oyen , air katira and air pink panther tu. urrgghhh. :D

Liyana Zahim said...

Sedapnye dosh!!!!

Dosh Saleem said...

Dhiya Fariza: haha..cepat2 balik nnti bley try semua nih. :)

senyum2: hahah..minum air kadang2 boleh kenyang gak. :p

sha: hahah. try la carik oyen. dekat ngan uitm shah alam je tmpat tu.huhu :)

liyana zahim: a'ah memang sedap yana. try2 jom! :D

FaiZaH Fyn said...

paling suka blueberry yogurt dekat kedai william tu..berbaloi even mahal...

**pasni kena try pink panther pulak laa :p

chiqubie said...

waaaa..mesti sedap kaw2 neh!

CikHaniBhulat said...

panas-panas masuk 7-e buat2 nak beli barang..agak2 lega cikit, keluar la..hehe...

mnyelerakan air2 tu...nama plik2 je

Dosh Saleem said...

faizah: blueberry pon best.hahak kat william semua trbaik! :D

chiqubie: kaw2 best. hehe :)

cikhanibhulat: hahah, nasib baek ada kawan buat benda yg sama. :D

Jer ... said...

untungla DOsh :D

Dosh Saleem said...

jer: untung padia jer? haha

kutoOobambOo / ericoanaci said...

untung lah... kutooo pun tak tau..

iPai said...

okeh .. semua yang ko tunjuk ni aku tak pernah minum ..

dan aku takkan minum air William tuh .. boleh muntah aku ..

Afiq Sahidi said...

tempting gila air tuh.


p/s nice blog bro

UyaRayza said...

perghhhhhhhhhhh..aku nk air oyen dgn air jelly bomba hehehehe

h a i z am said...

u slipped one! Lai Chee Kang! ;)

Dosh Saleem said...

kutobamboo: hahah..untungla aku..:D

ipai: apsal sampai nak muntah pulak? sedape weh.

afiq: tau tkpe, memg sdap gile.huhu

Uya: dua2 tu sedap n terbaik! :)

haizam: a'ah, tp lai chi kang dah ramai org tau.huhu.ni letak yg rare skit. :)

ezasunflower said...

perghhh... sedapnya!!! @_@

note: follow u..

laskar pelangi said...

Masuk jerk blog ni, terus jer telan air liur.bukan apa. tengok gambar dah rasa nikmatnya kalau dapat depan mata nie haaaa..

tu tak baca entry lagi. sengal betol...jilat bibir je ni duk baca entry taw tak! dasat! ;D

follow u :)

Miss Nana Farhana said...

wahh..macam sedap je..

KinosKoko said...

giler sedap...sedap pun gila..

hudaradzi say : said...

ramai nye awek kat blog ni. haha nak join juga. meh lah follow me up. nice blog.. ;)

Dosh Saleem said...

eza: tau tkpe. sedap terpaling!

laskar pelangi: bila baca tros rasa nak minum.

nanafarhana: sedap yg amat.haha

kinoskoko: tergila2 punya sedap. hahak!

hudaradzy: hahah. wokey cik huda :)

fatin natasha :) said...

haha shah alam besar la, mne la i tau tempat tu dekat mane, u lah tlg tunjukkan :D

Dosh Saleem said...

sha: dekat area tempat makan seksyen 2 gerai air yg awal2 dr bus stop.huhu..

Axieana Yumi Life said...

amboi sdpnyer...dhga la plk tekak nie...
ptg kang p mkn ABC la..hehehe

Pish said...

td dh pekena ABC kt plaza larkin! haha :P

Nur Aizureen Md Zahir said...

peh ! mmg x tahan nengok air towh sume :) yummy !
konpem nnt nk singgah seksyen 2 hoho !

izzatulizrin said...
This comment has been removed by the author.