followers

Thursday, July 7, 2011

Contoh Resume dan Tok Mudim??

Hah, yang lari2 semua ni dah sunat ke belom? hehe..Teringat zaman kecik2 kat kampung bila tok mudim datang rumah. hahah.. apehal pulak bukak2 dah crita tok mudim nih? hehe.. actually saja nak crita dimana zaman manusia berubah atau berevolusi ke satu tahap kematangan yang bebeza. tetibe cramah ni apehal? hahah..

kaitan sunat tu nak bgtau la bila dah lepas blaja n nak keja kan satu proses perpindahan tahap kehidupan. boleh trima tak idea aku? hahah. okeh lah sebenarnya hari ni nak tunjukkan sikit cara buat resume dan bila ditemuduga utk keja part time. Tadi aku pegi temu duga dan alhamdulillah dapatlaa kerja tu.. aku plak dah mcm &^(^&%(** nerves. hahah. ni nak share ngan koranglaa sbb aku tengok contoh resume kat google tk banyak..ni aku buat simple2 je.

jom kawen? tetibe. hahah!

Sebenarnya bagus buat resume ni bila nak mintak kerja. Ianya menampakkan kita lebih Bersungguh untuk bekerja dan representable.Dan at least kita dah prepare apa yang nak disoal nanti. betol tak? dan bila nak antar resume ada 2 benda penting iaitu application letter dan CV (curiculum vitae). mai kita singgah tengok2 contoh kat bawah:

Application Letter

Application Letter ni penting utk memberitahu kepada penemuduga apa tujuan kita datang. dengan adanya application ini menampakkan anda seorang yang bersistem dan proper. Pastikan ayat yang digunakan tidak meleret2 dan ringkas.

Contoh:



CV

CV biasanya digunakan utk menyampaikan maklumat tentang butir peribadi yang hendak ditemuduga, disarankan letakkan pencapaian yg terbaik didalam cv dan sertakan maklumat skali tentang pengalaman anda bekerja sebelum ini.

Contoh CV





Dari segi pemakaian plak rasa tk payah crita panjang.hahah. sume tau kan? kemas, tidak banyak warna dan jangan pakai slipar jamban! :p

22 comments:

Pish said...

nk p blajo kt univesiti of zimbabwe~ :D

i'm ezza haniza said...

woww...........smk suka suki

Dhiya Fariza said...

Jalan yg benaaaaar.

syazz said...

heyyy mr. dosh ~~
hee~
bestnye sume skulah tuhh ! hihi .
bOley amik sbgai rujukan neyhh . boleh3 x ? :P

Dosh Saleem said...

pish: hahah..sila2 nnti aku jd lecturer ko. :D

ezza haniza: smk suka hati.hahah.:p

dhiya: jalan jalan cari makan.hehe

syaz: ambil laa..mmg nak tlong sape2 yg tkde rujukan sbb contoh resume tak banyak kat google.huhu :)

adam said...

waa da dapt keja kat tempa 2 la nie eh?? haha t nk g beli kat sana ,lau x dapat discount siap la nnt kamu haha

ZWAN SABRI said...

da dapat kerja ek? Tahniag2.. kerja apa ek?

Dosh Saleem said...

adam: discount apa nye? aku keje kat lwyer firm lah!. kat padini tak jadi..hahah.

zwan: owh part time je ni sebagai tukang sapu, eh silap, keje kat lawyer firm berdekatan.hahah

Liyana Zahim said...

nasigorengkampung? Alaik!!!!!!!

iPai said...

Gilah ah .. jauh ye ko belaja dosh .. hehe

Ku Azhar said...

gilo seh! hahaha

SyaficqaHamdan said...

ade tak name IPT 'U buat ape i tak kesah?' haha.

Jer ... said...

lol ... haha

Syuhada said...

congrats.

FaiZaH Fyn said...

cantiknya no IC dia haha...jom kawen?ni resume untuk mintak keje ke nak jadi calon suami?

soe hawani said...

hemmmm2.. ajak sape kawen kawon tuss? hahah

izzad b* said...

ahaha.nie resume betol ke x, boleh aje berwarna, asal jd jdi mcm buku mari mewarna sudah! :)

Asyraf Arif said...

jom esok pergi interview ! hahaha

mira blur said...

Tahniah Encik Dosh..

Miscellaneous Smiles said...

pakai jelah sliper jamban

hehee

Cik Wani said...
This comment has been removed by the author.
Cik Wani said...

hye,,blogwlking here..

btw jom komen link entry wani ni..

http://akuazwani91.blogspot.com/2011/07/i-saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

thx a lot =)