followers

Monday, June 13, 2011

Ang Tengok-Tengok Pasaipa?

Pergh layan dowh layan~ sambil makan jemput2 ikan bilis dengan air nescafe, Tepat pukul Sembilan aku dah ada depan tv. Hah pasaipa nih?pelik adik2 aku. slalunya aku yang paling jarang tengok tv kat rumah tetibe pulak ada kat tempat yang salah ni. Ape kes?

Cer teka aku tengok ape. hehe..Hah? Doraemon? eh tu aku tengok jugak kadang2. tapi-tapi kali ni aku tengok drama tv. Juvana nama dia.hah pernah tengok?

Hah nak kene pukol?

Crita ni best la. Jarang ad crita2 mcm ni kat TV Malaysia nih. Slalu kalau kat TV balik2 drama korporat Melayu Elite kononnya, rumah besar ada swimming pool bagai. padahal majoriti kat Malaysia ni semua macam tu ke? Eh teremo pulak.

Tapi betol la.cubala contohi sikit crita mcm Juvana ni. Realiti Masyarakat kita. Realiti orang2 susah, orang2 teraniaya. baru nampak sikit. ni sibuk crita orang2 kaya je mcm ramai benar orang kaya kat Malaysia ni ye daripada orang yang ditindas, dianiaya yang kita tak tahu.

pukoi ja pukoi ja dia nih!hehe

Tapi tu pon ada orang kutuk crita Juvana ni kata pengaruh budaya negatif. Itu realiti beb budaya yang berlaku sekarang, REALITI~

31 comments:

'Izzaty' said...

btol , REALITI ~

idaida0504 said...

cerita ni sangat TERBAIK!..terlalu banyak sangat2 cerita BERANGAN2 kat tv skrang ni...

Cik Ezy Brutal said...

xprnh pulak wa layan cite ni..
sbb mls nk tgok tv..
haha

ZWAN SABRI said...

baru jer tonton Juvana tadi.. Juvana mmg sempoila.. HAHA

FaiZaH Fyn said...

tak pernah tengok lagi..layan nora elena je hehe :p

Dosh Saleem said...

Izaty: haha.btol2 sunggoh kan :)

ida: a'ah crita brangan kaya je semua. aha

cik ezy: try la. tk rugi.huhu

zwan:terbaik kan.haha

faizah: try la. nora elena tu menipu beno remantiknye~

iPai said...

wah .. emo ko .. uhuh .. tp betul laa, walaupun aku tak tgk cite cam ni kan, cite ni mmg ada kelainan .. n suppose, pengarah tv series kat malaysia ni patut variety sket daripada monotone je.

Jer ... said...

waaaa . ramai komen . gud gud

aMiRaH said...

Cerita best nih Juvana nih! rugi la sape yg tak tengok tu..

hanizatul.amira.amran said...

mmg cam best cite ni tp kdg2 cam ganas sgt! takot dibuatnye

pitod said...

mmg best...aku xpnh miss tgok crte nie..smpy tgok lgi kt tonton.com..ahaha

Dosh Saleem said...

ipai: haha..tau tkpe.drama melayu i bosan dah ak tengok.dr crita zaman mak2 aku smpai skarang sama je.haha

Jer:haha..macih2.huhu

amirah: best gile! huhu

Haniz: tu r, tp tu realiti sebenarnye,huhu

pitod: a'ah. aku pon same.haha

aqmalazmi said...

teringin nak tengok..tapi tade masa.. HAHAHAH ><"

awek retro said...

mmg follow pun citew tue..blom pernah miss lg..mmg best lawak pun ade..

tapi kurang pengajaran kan..coz ia menceritakan kisah sekolah tue..kan..

dorg bkn jahat..tapi nakal tak bertempat. silap memilih

kan..hehe

ddYanie said...

follow abes cerita nih..bila tgk c botak tu teringat watak michael dlm cerita Prison Break..serupa tp x sama..hehe

ctyie nurzaqiyyah said...

cerita yg best

Mohd Hazwan Hashim said...

ah ha wa layan doe cerita nih. nih antara story yg aku minat buat masa skang..huhu

guli merah said...

fevvvreeet giller kat cite nih!! lgi2 ngn botak ngan daim.. hikhik :)

eyjalukman said...

tak prnh ikuti cerita ni la . tk tahu nk cmnt ap . huhu

chobitschii said...

Quote: Slalu kalau kat TV balik2 drama korporat Melayu Elite kononnya, rumah besar ada swimming pool bagai. padahal majoriti kat Malaysia ni semua macam tu ke?

Pasal tu lah I tak tengok drama Melayu, kalau tengok, for sure menyumpah2 pasal stereotype yang teramat sangat sungguh cliche. Serius, rasa nak tampar scriptwriter.

By the way, Juvana kat channel mana? Who knows, it might change my mind about Malay dramas macam Fixi (and Matt Romeo) mengubah persepsi I terhadap novel bahasa Melayu.

Kalau nak kata pengaruh budaya negatif, we're most likely pick up budaya negatif from peers and people around us. Guess where they are? Definitely not on TV.

Dosh Saleem said...

chobit aka diyanamunirah:

indeed it is. gejala negative bermula dari banyak aspek termasuk pengaruh daripada rakan. tetapi tidak dpt dinafikan budaya "nak barang branded" atau "gaya hidup mewah" bermulanya ditelevisyen dgn iklan2 kat tv n cara hidup orang kaya dlm drama.huhu

chobitschii said...

Okay. True. That's why they should stop make shows like that.

Not really stop but minimise it. Drama korporat and orang kaya is getting old already. They (the scriptwriters) should try to think of something more creative (that's their job). Something that Malaysians can relate to.

Mish Apple said...

apa guna pelakon karporat pada penonton hidup melarat . (:

Mish Apple said...

apa guna pelakon karporAt pada penonton hidup melarat . . (:

Dosh Saleem said...

Miss Apple: betol tu! haha :)

Jer ... said...

miss aple : yup , btol :P

farah nasir said...

suka tgk citer ni :)

nadiya taqwa adam said...

errr , penah tengok episod pertama jeh .
lepas tu sampai sekarang asik miss jeh nak tgk .
huu :)

jehanfrhin said...

masa mula2 kluar drama nie tetiap minggu tgk.. tp skang nie dah banyak episode terlepas.. nak tengok kat tonton pon line macam siput sedut..hoho.. tunggu citer nie abis, pastu baru tengok balik dr episode awal..hehe =))

bedpet said...

cerita ni baru layan. ni dok tgk cerita pentipu cm nora elena tu haa. hihi

laluan jingga said...

'melayu elit'-script nak "pastikan kita dapat projek 4juta"

juvana terbaik sepanjang 2011:)