followers

Saturday, September 13, 2014

"Yang manis itu racun, yang pahit itu penawar"Assalamualaikum

Rasanya sudah lama aku tak mengemaskini blog ini. entah tiba2 tergerak hati untuk menulis hari ini.


Tranformasi 2004-2014


Gambar kiri adalah pada sekitar 2004 ketika waktu belajar di Sekolah Menengah Sains Seremban(SASER). Ketika itu cita-citanya nak menjadi seorang doktor, Sebenarnya memang dari kecil lagi nak jadi Doktor. Hari2 kat sekolah belajar bersungguh2 nak dapatkan 101A. Tapi Allah lebih mengetahui apa yang kita perlu.

Gambar kanan diambil pada hari ini (2014), sepuluh tahun telah berlalu. dan memang tidak diizinkanNya untuk jadi seorang doktor. tak mengapalah mungkin anak2 aku nanti aku didik jadi Dr menyambung cita-cita ayahnya.

Tapi Alhamdulillah hari ini aku berjaya menjadi seorang Peguambela & Peguamcara. Langsung tidak ada dalam buku rekod perancangan aku. semuanya berlaku dengan pantas, berubah sekelip mata. sedar2 dah grad ijazah undang-undang, sedar-sedar dah ditauliahkan sebagai peguambela dan peguam cara setelah 9 bulan dalam kamar, dan kini sedar2 sahaja sudah hampir 2 tahun aku bekerja..

Semuanya berlaku dengan begitu pantas.. banyak benda yang berlaku, hidup aku juga berubah 360 darjah. Pemahaman aku tentang kehidupan juga berbeza kini. tidak lagi seperti dulu2.

Banyak perit jertih telah aku lalui. banyak juga kenangan manis yang tersingkap di dalam hati. Kenalan pula datang dan pergi setiap hari. Aku dah lalui saat paling sedih dalam hidup aku baru-baru ini. Tapi Alhamdulillah dikala kita ditimpa kesakitan dan kesedihan, Tuhan akan bagi rehat pada diri kita dalam bentuk yang lain. Untuk kita menimbang kembali hubungan kita dengan Dia.

"Tak semua yang manis itu madu, tak semua yang pahit itu hempedu"
"Yang manis itu kadangnya racun, yang pahit itu kadangnya penawar"

"Hargailah apa yang kita ada pada hari ini, 
takut hilang dikemudian hari baru mencari"

itulah yang banyak aku belajar dalam hidup baru-baru ni.

sekian, assalamualaikum2 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

dan dah lama jugaklah tak jejak sini

Time Traveller said...

Kisah perjalanan yang mencabar akan lebih membuat kita matang dan cekap dalam membuat sesuatu perkara..

Semoga sentiaa diberkati Allah :D